Om oss

helvete

Vi söker dig, jepp just dig!

Inga förkunskaper krävs.

Hör av dig, maila [email protected]

Vi som gör vårt bästa att hålla igång huset är den ideella föreningen Kulturkampanjen. Vi har ca 15 aktiva medlemmar. Vi behöver vara många fler för att huset ska kunna vara öppet oftare och driva ännu mera kultur! På grund av skolor, tidsbrist, barnafödande mm behöver vi nu dessutom extra mycket nya peppade medlemmar som ser till att huset hålls igång. Att vara medlem i Kulturkampanjen innebär bland annat att du ansvarar för olika arrangemang och är med i olika grupper som driver det de brinner för.

Grupper som finns idag är:

One Eyed Punks–>arrar punkspelningar, [email protected] är deras mailadress

Biblioteksgruppen–> driver biblioteket, mailadressen till dom är [email protected], och de har även en egen FB-sida, kolla in HÄR

Trädgårdsgruppen–> planerar och odlar i & runt huset

Fastighetsgruppen–> sköter småfix såsom laga saker, dra sladdar, bygga  mm..

Mediagruppen–> fixar alltifrån flyers, fanzine, sköter Facebook, twitter och hemsida + infomailen, [email protected] är den

Bokningsansvarig–> svarar på alla bokningsförfrågningar, [email protected] är mailadressen

Ljudgruppen–> drar sladdar och fixar med ljudet så det låter som det ska

Ekonomiansvarig–> håller koll på föreningens ekonomi

Marknadsgruppen –>arrangerar marknader varje årstid. De tar gärna emot frivilliga. [email protected] är mailadressen.

Kanske har du en idé på en grupp som borde finnas? Kanske vill du driva barnaktiviteter, sambakvällar, dansuppvisningar? Kom med dina idéer! Kanske du kan även joina någon av de existerande grupperna. Vad du än vill, kontakta oss!!

Kulturkampanjen håller öppna stormöten där du, om du är nyfiken och funderar på om du vill engagera dig i husets drift är välkommen att delta. Vi behöver mer engagerade grupper och visioner för diverse intressen, det är ju liksom ett kulturhus. Ett självförvaltat & frihetligt sådant, vilket innebär att just DU kan göra detta möjligt.

Vill du veta när nästa möte är fråga någon av oss i föreningen när huset e öppet eller maila till: [email protected]

Kulturkampanjen har en drygt tio år lång historia, som vi drar här nedan lite kortfattat:

2003 ockuperade Kulturkampanjen SVT-huset på Östermalm i Stockholm, en lokal på 10 000 kvadratmeter vid Stadions tunnelbanestation som hade stått tom i tio år. Ockupationen slutade i domar för olaga intrång och att lokalerna revs.

På den tiden hette Kulturkampanjen inte Kulturkampanjen utan istället Kulturmassakern, ett namn som anspelade på ambitionen att kultureliten nu äntligen skulle få sin rättmätiga bestraffning. Alla som var med i gruppen hade dreads eller var punkare.
Samma år började Kulturkampanjen arbeta för att få göra om vänthallen vid Hammarbyhöjdens t-bana till ett kulturhus. Vi lämnade in förslag till berörda myndigheter, men i oktober 2004 revs huset.

Gruppen riktade då in sig på nedlagda och K-märkta Albano Smide vid universitetet. I det tysta började vi renovera, men drabbades av skadegörelse och slutligen en brand som helt förstörde huset.

Nu återupptog Kulturkampanjen kontakten med politikerna och krävde ett hus. Man fick tipset att istället hyra mark och bygga något nytt, gärna i någon av Stockholms förorter. Vi hittade platsen i Högdalen och fastän Vantörs stadsdelsförvaltning sade nej fick vi ja från stadsbyggnadsnämnden – ett tillfälligt bygglov på fem år. Efter två års byggande stod huset äntligen färdigt.

Sedan brände något kukhuvud ned det.

Tragedin till trots, Kulturkampanjen vägrade ge upp. Istället gjordes demonstrationer varje måndag och ett stort arbete med hur huset skulle kunna återuppstå satte igång. Under tre år arbetade gruppen med att samla pengar, söka stipendium, leta tomter osv. Under dessa år fick Kulturkampanjen stöd av bland annat Kulturhuset i city som hjälpte till med att ordna en stödgala för Cyklopen. Gruppen fick också ta emot priset Artister mot Nazister.

Kulturkampanjen hade många tankar, skulle huset stå på vatten, skulle det byggas i Botkyrka, eller mitt i centrum av Stockholm? Gruppen gick återigen på otaliga möten med politiker runt nya tomter, bygglov mm. Till slut efter mycket möda får gruppen ett nytt tillfälligt bygglov på en ej detaljplanerad tomt nära den gamla tomten i Högdalen. Denna gången är gruppen äldre och visare och består av många olika nya människor, där endast ett fåtal numera har dreads eller är punkare. Arkitekten är färdigutbildad och ritningarna mer detaljerade. Huset har byggts denna gång av stålställningar, limträstomme och polycarbonatplast, vilket utfördes via lära-varandra-teknik och ibland inhyrd expertis. Mer om huset kan du läsa HÄR

Dessvärre har bygget fört med sig stora skulder, 700 000:- närmare bestämt som vi privat ligger ute med samt genom banklån. Har du en slant över, får du gärna ge ett ekonomiskt bidrag på vårt plusgiro 1607552-5

Tycker du att detta är ett projekt du vill stödja eller delta i, är det bara att komma förbi på några av våra sammankomster och vara med!
Vilka dessa är ser du här bredvid till höger, under KOMMANDE HÄNDELSER ——>

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på [email protected]

Vill du boka Cyklopen? Hör av dig till [email protected]

Vill du veta mer ingående om oss och vår kamp för Cyklopen, kom förbi och stötta oss genom att köpa för 120:- (specialpris om du kommer och besöker oss)  vår fina bok! eller vårt finfina fanzine som handlar om året som gått efter invigningen för 30:-.

Cyklopbenbok-13