Dags för fixarhelg

På lördag och söndag – från 09.30 tills det är lagom att lägga ned – kör vi återigen fixarhelg på tomten i Högdalen. Planen är dels att fixa och feja i största allmänhet, som en förberedelse inför nästa byggfas, men också att bygga en alldeles äkta amfiteater.

Bakgrundshistorien lyder som följer: tomten var tvungen att grävas upp inför gjutningen av betonggrunden, vilket resulterade i en restprodukt. Jord. Massor av jord.

Några kloka byggare fick den ljusa idén att denna överskottsjord kunde användas för att anlägga en barriär, som både ramar in platsen och avskärmar ljud. Nu är tanken att denna ljudbarriär ska bli en riktig läktare med några trappsteg och ordentliga sittplatser.

Det kommer att bli fint. Som av en lycklig slump är barriären/den blivande amfiteatern placerad precis där den sista kvällssolens strålar faller. Som av en andra lycklig slump faller den sista kvällssolens strålar på den plats som ligger precis mitt emot graffitiväggen. Den som hjälper till i helgen kommer med andra ord att, med lite extra gott samvete, kunna sitta på amfiteatern och njuta av kvällssol och livegraff i sommar.

Den som under lördagen känner att den behöver en paus i fixandet och snickrandet kan med fördel bege sig till närbelägna Fria Teatern, bara ett stenkast bort, där Stockholmsdagen arrangeras.

På schemat står bland annat samtal om stadsbyggnad och ideologi, och allmännytta eller social housing.  Klockan 13.30 kommer en programpunkt som vi tycker verkar lite extra intressant: Lokalorganisering på linje 19.

”Det händer mycket i området kring Högdalen just nu. Från stadens håll finns stora planer på olika byggprojekt, samtidigt som man skickar ut sina ”ombildningskonsulter” för att försöka tjata sig till att hyresgäster ska köpa sina lägenheter och planerar att bygga bilvägar och småhus i det välanvända naturområdet i Rågsved. Samtidigt organiserar sig de boende i området: förslag på att bygga flerbostadshus i Rågsved tas fram som ett sätt att rädda naturområdet, protester mot stadens försök att sälja ut allmännyttan anordnas, och mitt i skogen börjar Cyklopen att återuppbygga sitt fria kulturhus.

Häng med på ett samtal om framtiden för området längst ut på tunnelbanans linje 19. Kajsa Ekis Ekman diskuterar med personer aktiva i Kräpplagruppen, Linje 19 och Cyklopen. Hur vill de boende att områdets framtid ska formas? Vilka av stadens planer för området har förankring hos de som bor och verkar i det? Hur organiserar man sig lokalt?”

I övrigt bjuder fixarhelgen på trevligt umgänge, praktisk applicerbar radikal byggkunskap och korvgrillning. Det ryktas även om nybakta bullar, kom dit och se efter om det stämmer!

 

Ses på lördag.

/Cyklopen lever!