VÄXTVÄRK: En heldag på Cyklopen om stadsodling, miljö och att ta plats i staden

växtvärk_web

Lördagen den 29 Mars 15:00-24:00

ÖPPET FÖR ALLA.
FRIVILLIGT INTRÄDE.
ALLT ÖVERSKOTT GÅR TILL ATT BYGGA UPP CYKLOPENS TRÄDGÅRD OCH TOMT.

Cyklopen snackar om Cyklopen
Föreläsningar
Dokumentärfilmfestival
Vegetarisk mat
Musik och Bar (senare under kvällen)

Kulturhuset Cyklopen bjuder in till en heldag om miljöfrågor. Vi kommer ha föredrag och visa filmer om odling, planeten och klimatförändringarna – men också om mycket annat, som vi kanske inte alltid tänker på som miljöfrågor. Det kommer att handla om naturen och staden, och om vad vi får och inte får göra med den. Det kommer handla om ekologi, men också om feminism och allmänningar. Om att odla där det inte är tänkt, om att att utforska staden från andra perspektiv, om att själva bygga alternativa, hållbara mötesplatser. Vi vill prata om miljön som både någonting globalt och som någonting väldigt nära.

DOKUMENTÄRFILMFESTIVAL

Under hela dagen visar vi filmer på Cyklopens övervåning om människan och jorden. Om klimatförändringar, planeten, kapitalism och aktivism. Ta del av berättelser om bla en plastpåse, om att stadsodla för överlevnad, om jord, om miljöaktivister i Indien och i USA, och mycket mer. Kanske slinker det också in någon dialoglös hippieklassiker med världens bästa filmmusik framemot kvällens slut…

FÖRELÄSNINGAR:

Fake it ’till you make it – att iscensätta framtiden som vi vill ha den
En föreläsning om den politiska kraften i det tillfälliga, det vid sidan av och mittemellan
I dagens neo-liberala samhälle blir det allt svårare för grupper med andra intressen än rent vinstdrivna att tävla med rådande politiska och ekonomiska villkor. Det finns färre och färre möjligheter att skapa egna platser och rum i staden; ha egna mötesplatser eller ens synas i staden. Hur tar vi ta oss förbi de höga murarna och skapar egna rum? Vilka taktiker finns det och på vilket sätt kan urbana odlingar vara motståndsrum?

Om oss
Mariana Alves och Thérèse Kristiansson är tillsammans med Katarina Bonnevier del av konst- och arkitektursamarbetet MYCKET. MYCKET ägnar sig åt att undersöka och omforma den byggda miljön utifrån feministiska, queera och intersektionella perspektiv. Det tar sig olika uttryck; alltifrån nybyggen, tillägg i existerande miljöer och iscensättningar där publiken får kliva in i, byta om, dansa och utforska rummen, till workshops, salonger, föreläsningar och skrivna texter. För mer info kolla http://www.mycket.org

Mariana Alves är verksam som designer och möbelsnickare. Undervisar i design och designteori vid Konstfack, Beckmans, Berghs m.fl. och arbetar med design och estetik som politiskt verktyg.

Thérèse Kristiansson är verksam som konstnär och arkitekt. Medgrundare av konstsamarbetet The New Beauty Council; det europeiska urbanodlingsnätverket UniGrowCity och Stockholm Green Map. Undervisar vid KTH, Konstfack m.fl. och processleder i normkritiska designprocesser.

Jordbruk, stadsodling och skogsträdgårdar
Dante Hellström är en del av ny rörelse av människor som med spaden i handen vill göra Stockholm till en mer hållbar stad. Tillväxt.org planterar ätbara växter runtom i Stockholm – mest buskar, träd och perenna växter som ger frukt, bär nötter och grönsaker, mer och mer för varje år. Gratis mat till alla! Det finns bara en hållbar tillväxt, och det är den organiska, biologiska tillväxten.