Vill du stödja Cyklopen? Bli stödmedlem!

2014-05-06 08.45.17

Bli stödmedlem till Cyklopen

Nu har huset varit öppet i snart ett år. Och visst behövs det i den här staden. Ett hus där besluten tas av gemensamma stormöten och inte av en chef, en plats där graffitiväggar kan byggas i nolltoleransens Stockholm och rum för solidaritet, delanden och gör-det-själv-kultur i en nyliberal experimentverkstad där det gemensamma krymper.

Under byggandet togs det stora banklån, vilket såklart inte är ovanligt när det kommer till husbyggande. Men som var något vi hoppats vi kunnat slippa. Detta har också varit stressande under det första halvåret, och gjort att vi ibland inte kunnat driva huset på det sätt vi vill. Men vi känner att vi lär oss saker hela tiden. Och hoppas kunna minska – och i förlängningen göra oss fria från – lånen för att huset ska bli allt det vi vill att det ska vara. Därför har vi skrivit ett brev där vi ber folk som kan att bli stödmedlemmar. För att gemensamt ge huset en stabilare grund att fortsätta utvecklas.

Självklart kan inte alla bidra ekonomiskt, men förhoppningen är att alla som vill kan vara med och stödja.

Alla som grävde gropen för att det skulle få en grund att stå på, alla som varit på plats och byggt huset, alla som ordnat ett arrangemang, de som redan har hunnit dansa tillsammans på nedervåningen, ni som diskuterat på övervåningen – alla har gjort cyklopen till vad det är.

Ett kulturhus brändes ned, men ett nytt uppstod ur askan. Så går det i korthet att beskriva historien om Cyklopen. Den 21 september förra året skedde den högtidliga invigningen. Nu står huset där vid Magelungsvägen, mellan Högdalen och Rågsved. Det har från första spadtaget till sista spiken byggts av frivilliga oavlönade krafter.

Nu när ett halvår gått kan vi också se att det fyller ett behov. Det har fyllts med solidaritetsmöten, utställningar, filmvisningar, klubbaftnar, spelningar, teater, debatter mm. Våra hemlösa grannar har kunnat ladda sina mobiler, hämta vatten och värma sig.

Cyklopen är ett direktdemokratiskt kulturhus som helt och hållet står och faller med det arbete som läggs ned av aktivister och deltagare.

Istället för att bara nöja sig med att protestera mot ett orättvist samhälle har Cyklopen försökt visa att det redan här och nu går att skapa någonting bättre. Idéer om hur huset ska utvecklas saknas inte, men ekonomin är ett problem som både stressar och sätter käppar i hjulen. Cyklopen har till skillnad från andra kulturinstitutioner som Sven-Harrys och Bonniers konsthall inga ägare vilka kan tillskjuta hundratals miljoner.

Vi har målsättningen att huset ska uppmuntra alla att skapa snarare än konsumera kultur och vill dessutom inte göra oss beroende av löpande kulturbidrag vilka dikterar hur huset skall användas. Målet är att göra sig kvitt bankskulderna för att huset än mer ska kunna ge utrymme för de initiativ och det egna skapande som annars inte ryms i en stad där profit alltför ofta är den yttersta horisonten.

För att kulturhuset Cyklopen ska bli allt det vi drömmer om att ett frihetligt kulturhus ska vara så krävs en stabilare ekonomisk bas. Vi vill därför uppmana dig att som stödmedlem bidra till att skapa den basen.

Mejla [email protected] och tala om hur mycket du per månad eller år vill bidra med (förslagsvis 100kr/månaden eller 1200kr/år) så får du boken om Cyklopen som tack och ett särskilt kontonummer till vilket du betalar.