Husrannsakan på Cyklopen

kta_polisbil

Polisen slog till mot Cyklopens grötfrukost i morse. Civilklädda snaggade poliser, som först misstogs för att vara nazister, kom springande mot huset och tog sig in genom entrédörren. Beväpnade med batonger föste de samman husets besökare. Efter dem kom hundpatruller och förutom ett stort antal vanliga polisfordon och uniformerade poliser även en pansarbil. Alla i huset kvarhölls, förhördes och visiterades. Vid polisens tillslag befann sig ungefär 50 personer där. Vissa var på plats för veckans storstädning, andra för att förbereda söndagens anarkistiska bokmässa och punkkonsert och slutligen fanns där tillresta danska antifascister som samlats för att äta frukost inför protesterna mot det nazistiska svenskarnas parti.

Vid 11-tiden släpptes alla besökare. En person från Cyklopen frågade de sista poliserna på plats vad anledningen för tillslaget varit och fick svaret att det rörde sig om ”misstanke om terrorbrott”, men ”att den misstanken saknade grund och att huset och personerna på plats inte längre var misstänkta för någonting”.

Men till media erkänner inte polisen sitt misstag utan meddelar istället att de beslagtagit kartor, maskeringsutrustning och en kniv. En kniv är sannolikt någon av alla köks- eller byggknivar som alltid finns i huset, maskeringsutrustning (ett ord som är nytt för oss) syftar antagligen på en halsduk eller scarf och en karta bör anses naturligt i handen på en dansk på besök i Stockholm. Summa sumarum var tillslaget utan grund och Cyklopen kommer att JO-anmäla händelsen.

Polisens uttalanden om sina beslag på Cyklopen och i artikeln ”Detta är riktiga slagskämpar” i gårdagens Dagens nyheter är ett sätt att svartmåla den antifascistiska rörelsen. Mönstret av överdrifter, rationaliseringar och halvlögner som polisen omger sig med avser enligt vår mening att motivera sitt våld mot antirasistiska demonstrationer så som den i Malmö, dölja sina misstag och på förhand undergräva förtroendet för demontranterna som ska delta i dagens manifestation.

Vi byggde det här huset ideellt för att det ska vara en plats för kulturskapande med hög takhöjd. En plats där människor ska få möjlighet att samarbeta, lära sig av varandra och kunna ta del av kultur utan att det ska kosta skjortan. Att polisen utan grunder under tre timmar gör om ett egetbyggt kulturhus till en arrestlokal är oacceptabelt.

Samtidigt som vi skriver det här så demonstrerar människor mot nazister som går på Stockholms gator, och vi vill passa på att skriva att vi inspireras av alla er som just nu visar er avsky mot nazisterna. Detta är skrivet för att ge en saklig bild av vad som hände i förmiddags, men vi kommer återkomma kring hur vi ser på det som skedde idag.