Husockupationer som antikapitalistisk kamp

Tisdag den 19 maj kl 19 – 23 bjuder Allt åt alla in till en kväll om husockupationer. Det är en del av Stadskampsveckan 2015 

ocku

Tillfredsställer husockupanter sina egna personliga behov eller har de förmågan att vidga kampen mot systemet? Är husockupationer ett sätt att ifrågasätta privat egendom och öppna upp utrymmen för kollektivt utbyte och samarbete? Eller är husockupationer enbart ett tillfälligt sätt att fylla sprickor i marknadsekonomin? I vilken utsträckning är husockupationerna en utmaning mot stads- och fastighetsspekulationer?

Eftersom det inte finns ett entydigt svar på dessa frågor har kampen mot kapitalismen behandlats olika inom husockupationsrörelserna. Dessa frågor och perspektiv kommer behandlas av Martínez under kvällen.

Allt åt alla bjuder på fika. Ta gärna med egna frågor och funderingar; efter föredraget öppnar vi upp för en diskussion.

Miguel A. Martínez López är sociolog och statsvetare knuten till City University i Hong Kong. Han är en aktivistforskare involverad i husockupationsrörelsen och M15-rörelsen i Madrid. Han var en av förespråkarna för SqEK (Squatting Europe Kollective) nätverket. Hans forskning handlar om urbana rörelser, kamp mot nyliberalism, autonoma sociala rörelser, medborgerligt deltagande och urbansociologi. Han är författaren och medförfattaren av flera böcker på spanska om husockupationer samt medredaktören för antologierna ”Squatting in Europe. Radical spaces, urban struggles” (Minor Compositions Press, 2013) och ”The Squatters’ Movement in Europe: Commons and Autonomy as Alternatives to Capitalism” (Pluto Press, 2014). De flesta av hans publikationer är fritt tillgängliga på hans webbsida: http://www.miguelangelmartinez.net.