4/8: Biblioteksbar – RIOT STRIKE RIOT

☽☼❀ Biblioteksbar 4.8.2016 18.00—24.00 ☼❀☽

bibblan

Cyklopens biblioteksbar får besök av den amerikanske aktivisten och professorn Joshua Clover, som är aktuell med sin bok Riot Strike Riot. I boken undersöker Clover upploppen som den centrala motståndsstrategin i en tid som kännetecknas av ekonomisk kris, strukturell arbetslöshet och tilltagande rasistiskt våld från staten.

Under kvällen blir det dessutom fler läsningar, djs, livemusik och god mat. Mer info kommer.

Så här beskriver Joshua Clover själv sin bok:

”Upploppen kommer – de är redan här. Fler är på väg, ingen tvivlar på det. De förtjänar en adekvat teori.

En teori om upplopp är en teori om kris. Detta är sant på en vardaglig och lokal nivå, i stunder av eld och krossat glas, när upploppet ses som en desperat situations uppbrott, som fattigdomen vid dess gräns, som en given gemenskaps eller stads kris, under några timmar eller dagar.

Oberoende av perspektiv har upploppen intagit en omfattande social och central plats. Arbetskamper har i stort sett reducerats till tilltufsade försvarshandlingar medan upploppet alltmer framstår som den politiska antagonismens centrala figur, en vålnad som sträcker sig från insurrektionella debatter till oroliga statliga utredningar via blänkande magasin. Namnet har blivit vår tids riktmärke. Upploppens nya tid har sina rötter i Watts, Newark och Detroit; den löper genom Himmelska fridens torg 1989 och Los Angeles 1992 för att nå vår globala samtid i Sao Paolo, Gezi Park och San Lázaro. Det proto-revolutionära upploppet på Tahrirtorget, det närmast permanenta upploppet i Exarkeia och den reaktionära vändningen på Euro-Maidan. Och i skymningsljuset: Clichy-sous-Bois, Tottenham, Oakland, Ferguson, Baltimore. Många fler än vi kan räkna till.

Upploppet, blockaden, barrikaden, ockupationen. Kommunen. Detta är vad vi kommer att få se mer av under de kommande fem, femton eller fyrtio åren.”

Joshua Clover besöker även Centrum för Marxistiska studier (6 augusti), Palettens redaktionslokal i Göteborg (8/8) och Amalthea i Malmö (10/8). Föreläsningarna ordnas av Paletten, Cyklopen och Motarbetaren.