Permanent bygglov kan bli verklighet!

Det sägs att en inte ska ta ut något i förskott för då riskerar en bara att bli besviken. Av den anledningen valde vi att i det längsta hålla detta för oss själva. Men så ringde de idoga murvlarna på lokalblaskan och gratulerade…

Ingenting är klart. Men i många månader har Cyklopen förhandlat med Stockholms stad om permanent och utökat bygglov. Och nu har tjänstemännen sagt ja. Och snart ska de folkvalda säga sitt.

Det sägs att en inte ska ta ut något i förskott för då riskerar en bara att bli besviken. Men nu väljer vi alltså att dela med oss av den potentiella besvikelsen till alla er som är husets själv och hjärta.

I gengäld lovar vi detta – om bygglovet går igenom ska vi ställa till med tårtkalas vars like Högdalen aldrig skådat 🎉🕺🎂

 

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/storslam-for-kulturhuset-cyklopen-vaxer-och-blir-permanent/repqcm!pNoO6ls779ee61aBnwJPfg/

Storslam för kulturhuset Cyklopen – växer och blir permanent

Storslam. Så kan man beskriva kulturhuset Cyklopens besked från staden.

De får ja på samtliga önskemål. I ärendet framgår att de får bygga en utescen med tre väggar och tak, ett förråd i två våningar med sopsortering i bottenplanet och växthus i övre delen. Delar av fasaden ska användas för graffitimålning. Växthusets väggar och tak får ofärgad kanalplast, som på stora huset.

Dessutom ska det byggas nya sittplatser på en befintlig kulle på tomten, samt nya parkeringsplatser och cykelställ. Även fyra nya, inbyggda avfallskärl.

”Efterlängtat”

Samtidigt får de permanent bygglov för sitt två våningar höga kulturhus, som byggdes av ideella krafter 2013.

– Det är en enorm lättnad! Och väldigt efterlängtat. Vi vill fira det nu men vågar inte riktigt förrän politikerna har sagt sitt om två veckor, säger Victor Marx, arkitekt och aktiv i föreningen Kulturkampanjen, som driver kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

På sikt vill föreningen även skapa ett utegym, lekplats, grillplatser och basketplan. Det första de tänker ta sig an är avfallsbodarna och parkeringsplatserna för bilar och cyklar.

– Vi har velat ordna tomten länge, det ser stökigt och trist ut, och vi har ingen ordentlig sophantering idag, så det är mest att akut att fixa med, säger Victor Marx.

Behöver samla pengar

I andra hand kommer de att bygga upp scenen och växthuset.

– Vi behöver samla ihop pengar till det och kanske söka lite bidrag innan vi kan påbörja det, så troligen blir det inte förrän nästa år. Det viktigaste i det här är att vi får permanent bygglov för vårt kulturhus, allt annat är bonus, säger han.

Stadens stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert, (S), stöttar förslaget.

– Det känns bra att vi har hittat ett sätt att hjälpa dem så att de kan vara kvar i huset, i och med att de får ett permanent bygglov, säger han och tillägger:

– Vi vill stötta den här typen av fri kultur, det är spännande och tillför något till staden. Dessutom har de etablerat sig själva och gjort det snyggt, de har ju fått pris för byggnaden.

Stadens tjänstemän menar att bygget kring Cyklopen bidrar till att ”utveckla gångstråket mellan Rågsveds friområde och Högdalen” och att det smälter in bra i stads- och naturbilden. Ärendet ska upp i nämnden 23 mars.