16/9-23/9: Cyklopen 5 år – gör allt gemensamt

Cyklopen 5 år – Gör allt gemensamt

Gör allt gemensamt har åtminstone två betydelser. Dels att det är toppen att hänga ut. Tillsammans. Men också att vi långsiktigt och utan stress måste experimentera med andra sätt att driva och förvalta platser bortanför det privata och det offentliga. I det arbetet måste vi leta efter olika former för att skapa en radikal deltagarkultur som öppnar upp för nya gemensamma visioner och drömmar. Vi måste utnyttja våra gemensamma resurser för att omgruppera, samlas och lära oss av varandra Det finns så oerhört mycket att vinna på fler platser där ingen vinst görs och resultaten är tillgänglig för alla. Det handlar om att återskapa framtiden. Gör allt gemensamt!

För översiktens skull:
Söndag 16/9 – Jubileumsmarknad
Måndag 17/9 – Klubben för konst och anti-konst
Tisdag 18/9 – Biblioteksbar med Föreningen Arbetarskrivare
Onsdag 19/9 – Nykter pub, quiz och mat av Buchts vänner
Torsdag 20/9 – Gör allt gemensamt – en dag full med workshops och introduktionsmöte
Fredag 21/9 – Nattcafé med SUF
Lördag 22/9 – Cyklopen fem år – Tolvtimmarskalaset
Söndag 23/9 – OEP firar Cyklopens 5-årsjubileum

 

☼ Söndag 16. Cyklopens marknad

Kl 12.00 – 16.00

Fynda feministisk konst, hantverk, D.I.Y-expriment, skivor och mycket annat. Musiker, artister eller andra som uppträder bjuds på fika och allt som läggs i deras hatt. https://www.facebook.com/events/872297979824474/

________

☼ Måndag 17. Konstklubben: Konst och antikonst

Kl 18.00 – 23.00

Klubben för konst och anti-konst är en ny serie på Cyklopen. Temat för kvällen är olika konstnärers sätt att arbeta med sång och TV-kultur. Det blir performance, filmvisningar, mat och musik.

https://www.facebook.com/events/1074075509437611
________

☼ Tisdag 18. Biblioteksbar

Under Cyklopenbibliotekets 20:e biblioteksbar möter vi dagens arbetarförfattare. Föreningen Arbetarskrivare kommer att läsa ur antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Dessutom mat och disco.

https://www.facebook.com/events/290390501754565/

________

☼ Onsdag 19. Nykter onsdagspub med Buchts vänner och Hyllans hönor 

Buchts vänner serverar Söderorts godaste vegammat och Hyllans Hönor ställer som vanligt till med Vantörs möjligtvis roligaste quiz.

https://facebook.com/events/1203037086501340

________

☼ Torsdag 20. Fix och trix

Lödworkshops, svetsworkshops, ljudworkshops. Dessutom bygger och målar vi inför lördagens fest. Ett ypperligt sätt att lära känna huset och alla som driver det. Hör av er om ni har idéer på vad som kan byggas. På kvällen hålls ett intromöte om en vill engagera sig i huset.

________

☼ Fredag 21. Frihetligt nattkafé med SUF 

Fika, spela spel och pyssla med Syndikalistiska ungdomsförbundet.


________

☼ Lördag 22. Tolvtimmarsfest 

Disco, stadsvandringar, föreläsningar, graffiti för barn, dans, teater, poesi, naturutflykter, högläsning, popcorn och mycket mer.
https://www.facebook.com/events/280377169458117/

________

Öppen verksamhet – Högdalen

Hej alla barn och unga!
Lördagen den 22:e September är det dags igen för öppen verksamhet. En spännande förändring är att verksamheten har flyttat tillfälligt till Högdalen och kulturhuset Cyklopen som kommer ha 5-årskalas!
Vi kommer tillsammans att måla om ett helt skjul som står bredvid huset.

Från kl 13:00 – 15:30 finns det bildpedagog, material och verktyg att låna på plats!

Ta gärna med eget material! Som vanligt är det väggfärg, akrylfärg, vattenfärg eller vattenbaserad sprayfärg som gäller! Är du osäker på någon färg eller material du vill använda så tveka inte att höra av dig. Det kommer att vara fler roliga händelser under dagen. Här kan du se mer om evenemanget och 5-årskalaset:

https://www.facebook.com/events/280377169458117/

Nu tar vi plats och förändrar i offentligheten!
Stockholms pedagogisk vägg är ett projekt med stöd av Stockholms stad, ämnat att skapa utrymme för barn att ta plats i offentligheten.

 

________

☼ Söndag 23. Endagsfestival med One Eyed Punx

Brunch, föreningsmarknad och livespelningar

https://www.facebook.com/events/1897244760355155/

Dessutom håller föreningen HEM som vanligt språkundervisning båda söndagarna mellan 12-14.

________

Stickgraffiti
Under Cyklopens 5-årsjubileums-vecka så kommer delar av utställningen Gatukonst och politisk aktivism
med verk av elever från Hagsätraskolan och Ormkärrsskolan visas. Utställningen visades i maj på Cyklopen och nu kommer stickgraffitin tillbaka.

https://www.facebook.com/events/753347381672070/

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

Det finns ett skrikande behov av rum för våra alltför stora drömmar.

För fem år sedan hade tusentals personer byggt klart det hus som skulle bli Cyklopen. Det var smockfullt av drömmar innan det ens hade öppnat. Det var också ett slags bevis på att allt är möjligt, så länge vi gör det gemensamt.

Stockholm behöver också fler rum som vågar vara på tvärs. Rum som uppmuntrar konst och kultur bortom vinstintresse och som inte tänker gå gentrifieringsmaskinens ärenden. Rum där inte ekonomin styr. Rum som uppmuntrar delande. Rum som vågar experimentera. Rum som kan stötta oss i vardagen, och samtidigt påminna om att den här vardagen också skulle kunna se annorlunda ut. Rum som byggts med en tro att ett annat sätt att organisera staden och samhället är möjligt.

Genom att husera både drömmar, organisering och kultur vill Cyklopen vara en dörr mot den här andra staden. Men också verka för förändring här och nu, i Stockholm 2018. 

I september firar vi att fem år har gått och att detta bara är början.

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

Huset är tillgänglighetsanpassat och det finns stortoa, hiss och ramp.

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

Vill du vara med och driva Cyklopen? Idéer och hjälp kan behövas under veckan och gruppen som driver huset just nu behöver bli större också på sikt. Vid intresse maila [email protected]