16/10: en kväll om Åke Hodell

Cyklopen & Jazz Är Farligt presenterar en kväll om Åke Hodell

16 oktober kl 18.00 – 23.00

Mångsysslande författaren, ljudkonstnären och poeten Åke Hodell (1919–2000) är full av oväntade kopplingar både bakåt och framåt i tiden. Han framträdde med humorn och bredden i ett konstnärskap som sträcker sig från barnpjäsen ”Rännstensungar” till de dadaistiska mästerverken ”Igevär” och ”Bruksanvisning för symaskinen Singer Victoria”. Antimilitaristen Hodells verksamhet utmärks av anarkistisk medvetenhet i samklang med konstnärlig övertygelse. Hodells historia blir som en sammanfattning av 1900-talets katastrofer och utopier.

Låt oss djupdyka i denna värld för att sedan bygga nya utopier efter valet med inspiration av den radikale Hodell. Inget kommer bli detsamma igen.

Föreläsare under kvällen är Elena Wolay. Elena ligger bakom live-scenen, fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är Farligt. Hon är onekligen en kreativ kraft i Sveriges alternativa musik- och klubbscen. Alltid med den fria musiken och den radikala konsten i centrum.

NOISE AGAINST FASCISM
är ett musikprojekt av konstnär Mathias Kristersson från Malmö. No input mixer, no input equalizer och rundgång styrd av politisk ilska. Harsh noise som ett våldsamt ickevåldsmotstånd.

+

Konstnären Marja-leena Sillanpää söker kontakt med Åke Hodell.

Marja-leena Sillanpää arbetar med text, ljud, installation, performance och artist books. Ofta med någon form av närvaro med andra verkligheter än de vi känner till eller ser med blotta ögat.

”Jag studerar alla typer av trådlösa meddelanden. Vissa försvinner inte utan återvänder snart för att berätta vad som hänt och jag återger det vi hör. Detta kan liknas vid en rekonstruktion av något, men under nuvarande omständigheter hänvisas vi till kontakten med ett förflutet tillsammans med ett nu och en möjlig framtid.”

Vi öppnar: 18.00
Marja-leena Sillanpää live: 18.45
Föreläsning: 19.30
Noise Against Fascism live: 21.00
(medtag öronproppar)

Fri entré. Etiopisk mat finns för 50 kronor.
Vi använder inte swish, ta med cash.