12/12 – Red Mirror – Smarta städer och andra dystopier

12/12, 18-23

Smart cities och Internet of Things (IoT) är begrepp som används av stadsplanerare och techföretag över hela världen. Det riktigt lyser i ögonen på dem när de pratar om det.

Runt Valla torg experimenterar Stockholms stad med att förverkliga en smart stad i ”Grow smarter” projektet. I Lund utvecklar man konceptet genom Future By Lund. Båda är utmärkta exempel på hur staden genom grön innovation sägs satsa på det hållbara, klimatvänliga. Men vad är egentligen en smart stad? Är det hållbart med smarta städer, och var går gränsen mellan effektivisering och kontroll, mellan övervakning och kundanpassning?

Smarta städer framställs som lösningen på miljöproblem, demokratiskt inflytande och logistik. I praktiken byggs en omfattande infrastruktur för övervakning och styrning av oss som lever i staden. Måste det vara så? Går det att bygga uppkopplade städer som verkligen lever upp till de påstådda idealen?

Under kvällen läser vi gemensamt en kort text och tittar på en kortfilm för att närma oss begreppen. Sedan diskuterar vi i grupper och hjälps på att förstå den cybernetiska nutid vi befinner oss i.

Mat och dryck serveras under kvällen!