Soundz of the South

29.6.2019 Konsert och samtal med Soundz of the South

Varmt välkomna till en helkväll med hiphop, panelsamtal och skönt sommarhäng. Under kvällen så blir det konsert med hiphopkollektivet Soundz of the South från Kapstaden och ett panelsamtal utifrån kollektivets politiska arbete i Khayelitsha. Dessutom vänder DJ Funky Diabetic skivor och dryck och tilltugg serveras fram till midnatt.

❀ Konsert med Soundz of the South ❀
Soundz of the South är ett kollektiv som använder hiphop och poesi för att organisera, mobilisera och kritisera nyliberalismen. Kollektivet är verksamt i Khayelitsha – Sydafrikas snabbast informella bosättning i utkanten av Kapstaden – och målet är att skapa och underlätta självorganisering för på så vis skapa ett rättvisare samhälle. Kollektivets metoder är antirastistiska, antikapitalistiska och feministiska och deras praktik sträcker sig från folkbildning till att skapa mikroallmänningar på torg och tåg. Som hiphopkollektiv har gruppen släppt flera skivor, turnerat i både Europa och Afrika och gång på gång visat att de är en helt fantastisk liveakt.

❀ Panelsamtal: Att bygga staden underifrån med S.OS, René Léon Rosales och Julia Lindblom ❀
Hur kan konst och kultur användas som metod för politisk förändring? Hur kan experimentell pedagogik utvecklas bortom centrum för att skapa rumslig rättvisa? Och hur kan allmänningar fungera för att producera levbara framtider bortom kapitalismen? Utifrån Soundz of the Souths arbeten i Khayletisha så nystar vi i dessa frågor och kopplar de också till pågående kamper i Stockholm och världen.

Förutom Soundz of the South medverkar:

René Léon Rosales är forskningsledare på Mångkulturellt centrum och har i sin forskning bl.a. tittat på effekter av rasifiering och segregering i staden. Han är också medförfattare till När betongen rätar sin Rygg om ortenrörelsen och folkbildning som kom ut våren 2019.

Julia Lindblom är frilansjournalist som i perioder är verksam i Italien. Julia kommer att berätta om Neapel i södra Italien där sociala rörelser med stöd av kommunen lyckats bedriva en politik som bygger på deltagande, kollektivt resursförvaltande och allmänningar. Runt om i världen pågår liknande försök att omforma städer för att skapa inkludering.

Preliminärt program
18.30 Huset öppnar och mat serveras
18.30 Kvartsfinalen mellan Sverige-Tyskland visas på övervåningen
19:30 Samtal: Att bygga staden underifrån
21:30 Konsert med Soundz of the South
22:00 Musik från DJ Funky Diabatic

Inträde: 18 år i dörren och rekommenderat pris 50 kronor

Föranmälan görs nedan eller via Cyklopens hemsida:
https://docs.google.com/forms/d/1Ymyzcd2jiEHrp9NRqNFRWFfuLyFsE76wg6vyMYS3qjc/viewform?edit_requested=true

Kvällen är en del av ett längre samarbete mellan Cyklopen och Soundz of the South. I samarbetet delas erfarenheter av bland annat gör det själv-metoder, allmänninggörande och hur det går att hur det går att skapa politisk förändring med hjälp av kultur. I samarbetet så ingår t.ex. studier av folkets hus-rörelsens framväxt och den kultur av självorganisering som växt fram i de informella delarna i Kapstaden. Ett långsiktigt mål är att förverkliga det brukarstyrda kulturhuset Mkhululi Freedom Station i Khaleylitsha i Kapstaden.