Filmklubben 7 presenterar: Le Moindre Geste

9/1 2020. 19.00 Intro. 20.00 Visning
Gratis inträde. Billig mat och dryck.

Deligny här. Den här tecknade figuren – den är tecknad av en 25-årings hand. Gravt efterbliven, säger experterna. Så som han är i Le Moindre Geste, så är han i det vardagliga liv vi lever tillsammans sedan mer än tio år tillbaka; sådan är han för oss; en outtömliga källa till glädjetårar i alla lägen och, i denna film såväl som i det vardagliga livet, talandes ett språk som jag kan försäkra er om inte är mitt. Kan man säga att det är hans? Men varför behöver man säga att ordet tillhör någon, bara för att denna någon tar det?”

När rösten som öppnar Le Moindre Geste, Fernand Delignys mästerverk från åren 1962-1971, tystnat så tar en motstyckeslös odyssé vid. Igenom Cevennerna, vars bergslandskap för tankarna till såväl den amerikanska Western-filmen som den italienska neorealismen, får vi följa Yves, Richard och Any i deras vagabonderande flykt undan institutionerna. Le Moindre Geste ifrågasätter alla filmens invanda konventioner kring skådespeleriet, handlingen och bilden och etablerar genom ett slags negativ hallucination ett nytt förhållande till språket, bilden, friheten.

Välkommen på filmblubben 7:s första filmvisning år 2020! Torsdagen den 9:e januari visas Fernand Delignys Le Moindre Geste på Cyklopen. Visningen inleds med en föreläsning vid 19.00. Filmen startar vid 20.00. Visningen är som vanligt gratis. Mat och dryck finns till självkostnadspris.

Filmklubb 7 Cyklopen (filmklubb7[at]gmail.com)

Le Moindre Geste (Deligny, 1962-1971, 95 mn, s/v)