Radio 1 maj: presentation av medverkande 1

Vi ser, mitt i allt, så mycket fram emot dagen! Fram till 1 maj kommer de medverkande i radion att presenteras blockvis här i eventet och på Instagram. Här är de första femton.

mats edén. Den svenska folkmusikens svar på Bruce Springsteen – har lovat att tolka Internationalen på durspel samt ge oss en go tant-anekdot från Värmland…

distanserz. Folkmusiktrion som under corona-eran turnerar mellan olika innergårdar på äldreboenden i Örnsköldsviks kommun och ser till att Bengt, Märit, Ulla och de andra får sin dos av polskor, vals och gam-visor

tredje rummet. En podcast från Göteborg om samhälle, samtiden, DIY-etik, urban kultur och miljonprogrammet. Till Radio 1 maj tar de tillfället i akt att reflektera kring den auktoritära staten och de nya reformer som begränsar utrymmet för sociala rörelsers arbete för nödvändig förändring.

mirja palo. Utkom nyligen med EP:n ”Bávllosa Divttat – Paulus Utsis dikter” där hon tonsatt den store samiske poetens texter. Kantele, vidder och visor. Lågmält och kraftfullt om rätten till plats och historia.

anamarija todorov. Förskolelärare, poet och med i föreningen Arbetarskrivare. Hon är dessutom en av två som läst på Cyklopens biblioteksbar tre gånger, och varje gång har hon trollbundit en fullsatt övervåning.

soundz of the south. Anarkistiskt hiphopkollektiv från Kapstaden. Kollektivet är verksamt i Khayelitsha – Sydafrikas snabbast informella bosättning i utkanten av Kapstaden – och använder hiphop och poesi för att organisera och mobilisera ett annat samhälle bortom nyliberalismen. Under dagen hör vi både en intervju med kollektivet och en konsert.

sara parkman & hampus norén. Ett radarpar i musik som går dit det känns. Folkmusik, kör, tramporgel, synthar och gör det själv. Blev grammisnominerade men vann inte, men vad gör det när ens enda vilja är att enbart få hålla på?

tidningen brand. En av världens äldsta anarkistiska tidningar, startad redan 1898. Firar tioåsjubileum med nya numret sen senaste rebooten. Vill du följa diskussionen om vad den utomparlamentariska vänstern gör så är det här husorganet. Brand har just inlett ett samarbete med ryska tidskriften Moloko+, som kommer presenteras. De kommer även bygga vidare i radioinslaget på tidningens queertema från förra numret

right to the city zagreb. Gruppen har sedan mitten av 00-talet arbetat mot både korruption och kortsiktigt-ekonomistiskt planerande av städer. I en intervju med Radio 1 maj berättar gruppen om hur de mobiliserar i en stad som veckan innan covid-19 drabbades av en större jordbävning.

Amer Sarsour. Poeternas poet, aktivist och en av medgrundarna till Ortens bästa poet. Nu en av initiativtagare till samla ihop frivilliga händer i Uppsala för att hjälpa utsatta i Coronatider

buchts vänner. Hette tidigare Eskils vänner. Men oavsett namn lagar de Vantörs kanske godaste veganmat. De dyker upp oregelbundet på Cyklopen, och har bland annat serverat den knockandes goda vegansillen på första maj-festerna. På Radio 1 maj blir det såklart ett matlagningsprogram om just sillen.

barrikadorkestern. 13 februari 1983 spelade en brokig skara jazzmusiker in en låt under namnet Barrikadorkestern. Det blev det här bandets enda. Vi kommer att spela den!

dj kali. En tamilsk tigrinna och fat ass enthusias(s)t från södra Stockholm. Hon har de senaste åren skämt bort bl.a. Cyklopens dansgolv med reggaeton, dancehall, experimental och hiphop och gör för Radio 1 maj en ny mix som ingen kan stå still till.

david värynen. Malmfältens omslagspojke, Norrbottens poetiska hopp och köksbords-ordens mästare. Medverkar med en 100-årig hyllning till gruvstrejkernas gruvstrejk.

hannes rolf. Historiker som forskar om den svenska hyresgäströrelsens historia. Under Radio 1 maj får vi höra om de lika bortglömda som stora hyresstrejkerna under 1900-talet.

Lista över alla medverkande finns längre ned på hemsidan och här: https://www.facebook.com/events/251952422517921/?active_tab=about

På bilden: Sjuchovtornet, Moskva. Stadens första radiotorn, ritad av Vladimir Sjuchov på uppdrag av bolsjevikregeringen 1922.