Radio 1 maj: presentation av medverkande 2

Fram till 1 maj kommer de medverkande i radion att presenteras blockvis här i eventet och på Instagram. Här är 15-30.

merit hemmingson. 80-årig pionjär inom folk och jazz på hammondorgel. Har spelat med allt och alla och fortsätter tjusa med hennes blick, jämtska och svängiga vemodsklanger på orgel.

jenni laiti. En av Sàpmis vassaste aktivister och konstnärer deltar i ett samtal med sara parkman om vad som händer i den nya världen post-corona. Hur mår vi när kapitalismen faller?

radio zam. Karantänradio som hör samman med det sociala centret Zam i Milano. Lyssna på en intervju där guglielmo corradi berättar om situationen i norra Italien och om hur deras radio blivit ett verktyg för att koppla samman människor i en karantänvardag. Om militarisering av städer, radions potential för sociala rörelser och ett nedstängt Milano under coronapandemin. Intervjun görs av tidningen Arbetarens julia lindblom.

shida shahabi. Pianomästarinna, tonsättare, citat ”Finns det folk i Sverige som gör sån här storartad musik”? Ja det finns det. shida shahabi heter hon och bor i Hammarbyhöjden och gör musik som vi behöver för själen, magen, livet.

majsa allelin. Sociolog som ofta skriver om det rasifierade klassamhället. Hennes radioinslag hölls för första gången i Husby, under namnet Klass och orten, som ett inspirationstal vid Vänsterpartiets ideologiverkstad. Talet har även skrivits om till en 1-maj essä för Arbetaren.

lennart jähkel. Allas vår folkkäre skådis Lennart läser text av en annan jättefolkkär artist: thomas ledin.

juan romero. Tillsammans med sina slagverksensembler Yakumbe och Sambomba har Juan gett rytm åt de senaste 25 åren av svensk vänsterhistoria. Under Radio 1 maj får vi en direktrapport från Järva där Yakumbe deltar i Vänsterpartiets första maj-firande.

spinning jennies. Bluegrass på svenska, arbetarromantik längs med gröna linjen, tagel och trä, stämsång och kamp!

hyllans hönor. Vantörs roligaste frågesport! Hyllans Hönor har underhållit Högdalen med finurlig frågesport de senaste åren och gör nu en Radio 1 maj-special.

helene rådberg. Verksam som författare och poet. När hon fick Jan Fridegård-priset så var nomineringen: Oavsett om hon gestaltar en mor, en bruksort eller alltför långa arbetsdagar i barnomsorgen så är politiken, de egna erfarenheterna och kroppen synligt sammanflätade. Att läsa Rådberg är att drabbas mitt i vardagen. På Radio 1 maj läser hon ur nya boken Politiken.

galleri mint. En konsthall och ett ambulerande konstprojekt, bakom initiativet står emily fahlén och asrin haidari. Mint är belägen i ABF-husets källare på Sveavägen 41 i centrala Stockholm, där arrangerar de utställningar, samtal och studiecirklar som tar avstamp i arbetarrörelsens historia och samtid. Under Radio 1 maj talar de om svenskans finaste ord som också var temat på deras första utställning: Fritiden.

hans berg. Gör jättevacker och farlig elektronisk musik med rötter i Rättvik, Berlin och numer Stockholm. Längtar du efter att dansa? Lugn, Hans levererar.

johanna gustavsson & alejandra goic albornoz. johanna gustavsson är konstnär, hon har skrivit en text till radion om kärlek, omsorg, arbete och dess villkor. alejandra goic albornoz är scenkonstnär, hon har läst in och gett röst till texten. De har samarbetat vid flera tillfällen tidigare och känner stor tillit, kärlek och respekt för varandra.

Kultur åt alla. Ett göteborgsbaserat nätverk som kämpar för rätten till en plats i staden för alla som utövar kultur. I en intervju med Radio 1 maj så berättar de om relationen mellan kultur-gentrifiering, svårigheterna med att organisera kulturarbetare och hur covid-19 kan komma att förändra städernas nöjesliv.

Lista över alla medverkande finns längre ned på sidan och här:
https://www.facebook.com/events/251952422517921/?active_tab=about

På bilden: john heartfield, fotomontage ”Frihetens röst i den tyska natten – på radiovåg 29.8”, 1937. Skapades fyra år efter nationalsocialisterna kommit till makten i Tyskland. heartfield dedikerade arbetet till den hemliga tyska antifascistiska piratradion som natt efter natt sände radion med hjälp av radiosändare i den Spanska republiken.