Radio 1 maj: presentation av medverkande 3

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis här i eventet och på Instagram. Här är 30-45. För fullständig lista över medverkande se längre ned på hemsidan eller Cyklopens Facebook. 

Sun Citadel Dance Club. Ett DJ- och ravekollektiv från de södra delarna av Stockholm. Mystik och psykadelik möter bubblande balearisk house med inslag av medryckande break beat! Intages bäst varm i kläderna och själen! Till tonerna av deras gemensamma mix med progressiv och trance:ig house lyfter de i Radio 1 maj känslor och tankar kring arbetsvillkor och miljön i klubbscenen, över och under jord. ”

ag hedvig. Aktionsgrupp Hedvig är en klimatgrupp baserad i Malmö. När de inte blockerar hamnar, ockuperar gruvor eller klättrar på fossilkapitalets infrastruktur sysslar de med folkbildning och mobiliserar för en radikal klimatpolitik.

radio dråper. Karantänradio från Köpenhamn under lockdown. Sänder varje måndagskväll på engelska och danska. Men på Radio 1 maj har de gjort ett specialavsnitt om polisen och lagen, organisering och strategier.

dj nay-j Spelar det bästa i baktakt! Från Ska & Rocksteady till det senaste från Kingstons dancehallscen. Men för Radio 1 maj blir det någonting heelt annat…

allt åt alla malmö. Allt åt allas malmöavdelning slåss för det goda livet åt alla. En stad formad efter våra hjärtans begär och för möjligheten att uppnå vår fulla mänskliga potential. På fredag pratar de om sitt arbete under coronakrisen.

stina näslund. Vår ABF-korrespondent från Sollefteå ger oss rapport från Röda Ådalen, ockupationen av Sollefteå BB och hur 1 maj firas i Ångermanland.

christian smalls. E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? Christian Smalls som blev avskedad efter att ha organiserat en strejk i protest mot att företaget inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder mot coronavirusets framfart, berättar om situationen i New York. Intervjun är den första delen av julia lindbloms och Tidningen Arbetarens pod där arbetare från en mängd länder berättar om pressen på golvet i spåren av coronakrisen.

kablam. Producent, tonsättare och DJ bosatt i södra Stockholm. I radion får vi höra en antifascistisk mix med bl.a. Kablam, Nadia Tehran och Dreamcrusher som för dig till de vackraste gatufesterna på Nörrebro under Ungdomshuskravallerna och din idé om den bästa utenatten i Berlin.

kk-poden. Kamratligkärlekspodden är en röd promiskuöspodd om vård omsorg sex och samlevnad av och för kamrater! Första avsnittet gästas av michele masucci och tania preste. Det kommer att prata om alexandra kollontai, rysk revolutionär och aktivist och centralgestalt under ryska revolutionen 1917 tillsammans med lenin och den första kvinnliga ministern ansvarig för social välfärd. Hur ser en radikal välfärdspolitik ut? Och hur skulle kollontai agerat under Coronakrisen?

mats erlandsson. Tonsättare från Örebro men nu verksam i Stockholm och en del av Stockholm drone Society. Arg, skarp och mycket mycket skicklig.

malin arnell & mar fjell. Konstnärerna Malin Arnell och Mar Fjell läser delar ur deras pågående skrivande, vilket utgörs av bidragsansökningar, presstexter, föreläsningar, fältanteckningar och olika skrivövningar. Texten tar er med genom överlevnad, temporära källare, kollektiv ilska, stone butches och behovet av att komma samman.

andrzej tichý. Författare bosatt i Malmö. I Renheten, Tichýs sjunde bok sedan debuten 2005, skildras människor som fallit, de som är mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla. Allt mot fonden av en våldsam civilisation som försöker greppa betydelsen av den egna dödsdomen.

ag ada. Klimataktionsgruppen med det göteborgsklingande namnet Aktionsgrupp Ada kommer föga överraskande från just göteborg. Ada är en liten byggsten i den internationella klimaträttviserörelsen och aktiva i kampanjen för att stoppa expansionen av Preems raffinaderi i Lysekil.

darius barimani. ST läkare i kirurgi på Karolinska. Varit med i Socialistiska läkare sedan 2014. Krönikör på etc och tidigare skrivit blogg på dagens medicin. På Radio 1 maj är Darius med och pratar om vården och coronakrisen.

hackitat. I dokumentären Hackitat diskuteras hackers, anarkism och aktivism utifrån exempel från hela världen. Filmen kommer att släppas senare i vår, på Radio 1 maj ger oss skaparna bakom filmen en introduktion till den!

På bilden: Beslagtagen sändare tillhörande Radio 88, 1974. Radio 88 var en stockholmsbaserad piratradio som under 1974 drevs av en anarkistgrupp som, i kontrast till Radio Sveriges borgerliga propaganda, strävade efter en radio i folkets tjänst.