Radio 1 maj: presentation av medverkande 4

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis. Här nr 45-60. För fullständig lista se längre ned på hemsidan eller på FB-eventet.

ingen människa är illegal stockholm. Kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som vill stanna i Sverige. För en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal. I Radio 1 maj får vi höra ett mångröstat brandtal!

mental crisis! social crisis! En podcast från Köpenhamn och London om mental hälsa och kommunism. Till Radio 1 maj gör de två kortavsnitt om arbete och mental hälsa. Vi kan inte vänta!

jenny högström. Kritiker, översättare & poet. I egenskap av rabulistisk pausfågel kommer Högström i radion att läsa några väl valda dikter till vänner, älskare m fl särskilt lämpade för festliga tillfällen.

allt åt alla kvinnofront. Baserade i Stockholm och en separatistisk politisk grupp med syfte att driva feministisk klasspolitik. De kommer att hålla ett av de brandtal som förgyller vår digitala 1 maj!

katt hernandez. Spelar fiol och gör ljudkonst i såväl de ruffigaste städernas ruffigaste undergroundhak och akademins högsta högborger. Inspelningen för Radio 1 maj börjar med en fältinspelning från när hon dansade runt en fascist på demokraternas konvent 2004, tar sig genom en cover på Sinead O´Connors cover av Bob Marleys War för att sluta i höstens klimatdemonstrationer där barn och ungdomar krävde sin framtid.

jon ely xiuming aagaard andersson. Transaktivist, poet & konstnär. Kärt barn har många namn, ickebinära third culture kids har ännu fler! Diktsamlingen Blod Är Ju Inte Ens Särskilt Tjockt är tyvärr slutsåld forever men under Radio 1 maj får vi höra flera dikter.

kontext press. En oberoende antifascistisk medieplattform för eftertänktsam journalistik och kritisk underhållning. Kontext producerar texter, serier och podcasts. Under våren är Kontext aktuell med satsningen #Eftercorona tillsammans med en rad andra medier med syfte att bredda rapporteringen kring coronakrisen.

lt fisk & v i c i m. L.T. Fisk kommer från Arlöv i Skåne och har sjungit sina sånger till ett stort antal skilda instrument under åren. När han spelade på Cyklopens biblioteksbar så knockades en fullsatt övervåning. Under Radio 1 maj får vi höra en livekonsert från förskingringen, där också V I C I M – ena halvan av Thet Liturgiske Owäsendet – är med under inspelningen.

julia lindblom. Journalist på tidningen Arbetaren. Hon skriver ofta om sociala och fackliga frågor och om arbetsmarknaden, men har också inblick i det mesta som rör Italien där hon också bott. Julia frilansar också och jobbar på en reportagebok om Amazon och under våren gör hon podcasten ”amazon: motstånd i pandemins tid”.

solidarity network. Ett autonomt fackförbund som organiserar prekära arbetare i Georgien. Som de själva säger innebär det tyvärr de flesta arbetarna i Georgien, då både kollektivavtal och minimumlön saknas. I radion får vi höra hälsningar och stillsamma brandtal från ett akut nu!

karl sjölund & natalie sundelin. Karl Sjölund är konstnär och Natalie Sundelin är skådespelare. Till Radio 1 maj har de satt ihop en helt ny sak: P. saknas

mikael nyberg. Författare till den nyutkomna boken Kapitalets automatik (Verbal förlagen). Också extremvass journalist som outtröttligt avtäcker lögnerna om hur privatisering och avreglering gynnar folket. Dessutom backar han aldrig för att kritiskt ljussätta de som annars alltid lyser med sina frånvaro i massmedia: den ekonomiska överheten som plundrar det gemensamma och exploaterar arbetarklassen. I Radio 1 maj pratar han om försvunna respiratorer, just-in-time-ideologi och var den ekonomiska eliten håller hus under den globala pandemin.

johan jönsson. Poet med ett tjugotal poesiböcker bakom sig. Till Radio första maj läser han den dikt som skrevs till och lästes på Strike back-demonstrationen vid Röda bantorget 2018.

bakunins tårar. Den egentliga anledningen till varför folk går ut på gatorna 1 maj i Stockholm. Men om du inte sett dem leda allsången på Kafé 44 så har du säkert sett dem i andra musikkonstellationer. Eller i alla fall hamnat i konflikt med någon av dem vid en bardisk. I år kommer de till Cyklopen för att leda allsången digitalt.

mapping the unjust city. Startade som den fiktiva gruppen Mot den globala hemlösheten och undersökte då köpcentrumägarnas koll på demonstrationsrätten. Under Radio 1 maj får vi åka på en tunnelbaneresa längs den röda linjen där vi hör om vem som egentligen äger de centrum vi använder varje dag.

På bilden: Poster för Radio Freedom, 1985. Radio Freedom grundades 1963 i Sydafrika, som en del av ANC och den första motståndsvågen mot apartheid. Senare kom radiostationen att bli en väsentlig underjordisk länk mellan de revolutionärer som tvingats gå i exil och de aktivister som var kvar i landet.