Radio 1 Maj: Presentation av medverkande 5


Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis. Här nr 60-75.

aisha mirza. En av grundarna av klubbkollektivet misery i London, som riktar sig mot rasifierade queers. Tänker runt frågor om hur vi kan göra nattlivet mindre schematiskt och mer som en plats för omsorg.

allt åt alla stockholm. Så här skriver AåA: “En mångfald av taktiker, strategier liksom organisationer och nätverk är nödvändiga i kampen för klassamhällets avskaffande”. Till Radio 1 maj har de skrivit ett kärleksbrev till Stockholm!

anna wallde. Jobbar som stödassistent inom LSS och läser sin dikt ”Det är fronten det här”.

athena farrokhzad. Poet, översättare och pedagog. Medverkar genom att läsa den persiske poeten Forough Farrokhzads mest vackra och kommunistiska dikt.

cinzia arruzza. Filosof, marxist, feminist. Medförfattare till “Feminism för de 99 procenten” som bygger på mobiliseringen kring de globala kvinnostrejkerna 2017. I Radio 1 maj intervjuas hon av journalisten Leonidas Aretakis.

funk-viol. Egenproducerad lofi-soul på svenska från Göteborg. Senaste albumet ”❀❀❀❀” (fyra blommor) kom ut i slutet av januari och innehåller skev, funkig, jazzig och tillbakalutad musik. För oss på 1 maj blir det en exklusiv livekonsert.

noise against fascism. No input mixer, no input equalizer och rundgång styrd av politisk ilska. Harsh noise som ett våldsamt ickevåldsmotstånd.

off highway. Scenkonst-duo som utvecklat experimentella metoder för lyssnande genom röst och kropp, i syfte att lösa upp våldsamma gränsdragningar, kategorier och identiteter. Vill få er att gå vilse och tappa bort er själva.

planka.nu. För första gången på länge är det möjligt att åka utan att oroa sig för biljettkontroller, men ska det verkligen krävas en pandemi för det? Det är tur att vi har Planka, vårt egna socialförsäkringssystem sedan 2001.

jazz är farligt. En klubb, ett fanzine och en festival på Liseberg. Fick Fuck You Pay Us och Lydia Lunch att komma och spela hos oss. Kommer att ge oss en hälsning via Åke Hodell.

jonas gren. Jätteseriös och jätterolig. Det är poeten Jonas Gren. Han skriver om existenser och avigsidor, arter och ärtor. Plus i kanten: skicklig på att imitera Göran Greider.

konstpirationen. Ett kollektiv med queera poeter, musiker och konstnärer. Hos oss på Cyklopen har de arrangerat en internationaldag och hållit i workshops riktade till transpersoner. Till Radio 1 Maj blir det både nyskriven musik och poesi.

matilda berggren. Radioräv, instaberoende och butchflata.

merima dizdarević. En poet vars praktik också innefattar översättning, performance, musik, och olika typer av samarbeten och konstnärliga undersökningar. Merima skriver på svenska, engelska och naški (eller ”vårt språk”, tidigare känt som serbokroatiska, men som nu, av nationalistiska skäl, delats upp i bosniska, kroatiska, serbiska, montenegrinska).

motbrus. Anarkistisk podcast som ges ut oregelbundet och vid behov. Medverkar med ett specialavsnitt baserat på det kollektivet Inhabits “Instruktioner för autonomi”.

ståle holgersen. Forskare vid Kulturgeografiska institutionen i Uppsala. Hans expertområden är stadsplanering, klass, klimat, Liverpool och kris. Han är just nu i färd med att skriva på sin nya bok med arbetstiteln “kapitalismens kriser – optimism från kanten av ett stup”. Vi har intervjuat honom angående den pågående krisen.

På bilden: Radio Alice, år okänt, Italien. Radio Alice var en legendarisk italiensk radiostation som startade 1976, som en del av den autonoma vänsterns motkulturella projekt. Radiostationen var influerade av Dada och Situationisterna och sändningarna innehöll allt från radikala politiska analyser, matlagningsprogram och experimentell musik.