Radio 1 maj: Presentation av medverkande 6

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande presenteras blockvis. Här nr 75-90. För en uppdaterad lista alla medverkande se längre ned på hemsidan och vår Facebook.

Ort till ort. Ett nätverk av hyresgäster, bostadslösa och andra som arbetar för allas rätt till ett bra boende. Vi jobbar mot vräkningar, hyreshöjningar, otrygga kontrakt, privatiseringar och bortträngning av fattiga från våra områden. Under Radio 1 maj samtalar vi om kampanjen Flagga gult som spridit sig från Husby till hela världen.

Folkets juristbyrå. Sveriges första juristbyrå med fokus på hbtq-personer! Under dagen hör vi en längre intervju där de berättar om deras arbete med framförallt hbtq-personers rätt till asyl.

Burcu Sahin. Poet bosatt i Stockholm. Under Radio 1 maj läser Burcus Shailja Patels dikt Görandet från boken Migritude som gavs ut 2010 på Celanders förlag.

Petter417 (Vad Blir Det För Rap). Petter Hallén från podcasten Vad Blir Det För Rap?! spelar rap han älskar och funderar lite kring musikens roll i det politiska

Nyhetsbyrån Järva. kallar sig nyhetsbyrå, men säljer inga nyheter. Däremot förmedlar de artiklar om och från Järva som kan ge uppslag till andra medier. Nyhetsbyrån Järva utgår från att den lokala bevakningen är nödvändig i ett demokratiskt samhälle och vet att det finns en verklighet värd att skriva om.

Diadem. En trio sprungen ur Göteborgs noise- och experimentscen. Det låter som att Roland Barthes försökte spela Bach under en avtändning. Eller kanske som att Belle & Sebastian spelar filmmusiken till En kärlekshistoria genom ett trasigt kassettdäck.

Levfem. En informell frihetligt socialistisk queergrupp baserad i Bulgarien som kämpar mot allt slags våld mot kvinnor, trans och queerpersoner. Under dagen hör vi ett brandtal om vikten av en enad front mellan feministiska, antifascistiska och antikapitalistiska kamper…

Afrang Nordlöf Malekian och Cristian Quinteros Soto är två konstnärer som ömsom arbetar tillsammans, ömsom individuellt – men alltid med ett kritiskt fokus på migration, minne och politisk historia. För Radio 1 Maj ger de oss en intervju med organisationen La Agrupación de Familiares de los Detenidos Desaparecidos (Gruppen av familjer till de försvunna), en politisk sammanslutning av anhöriga till de som försvann under statskuppen i Chile.

Föreningen HEM. Håller i språkkafeer på Cyklopens övervåning varje söndag sedan 2014 och är en omistlig del av huset. Kämpar för marginaliserade EU-medborgares rätt till ett värdigt liv

Anna Sanvaresa & Linnéa Andersson. Anna och Linnéa är anarkister och sisters in crime. Anna är författare och aktiv på Joe Hillgården i Gävle. Linnéa är arbetslös fritidsledare i Malmö och aktiv lite här och där. Ibland skriver de brev till varandra och i radio 1 Maj kommer läser de upp några av dem.

Santa VonSanta. En kort show om Nejlikerevolutionen 1974, Estado Novos fascistregim som styrde Portugal under 50 år och vikten av protestsånger. I lyssningen uppstår ekon mot idag under covid-19, när undantagstillstånd används för att attackera arbetares rättigheter.

The Global Staffroom. Nystartad podcast om strukturell ojämlikhet och hur arbete påverkar våra känslor och kroppar. Podcasten drivs av Manual Labours (Jenny Richards and Sophie Hope) och utforskar bland annat vad det innebär att ge omsorg, få omsorg och inte ha möjligheten till omsorg på kneget.

Johannes Samuelsson & Linn Hansén. Johannes är konstnär och dokumentärfotograf baserad i Umeå. Linn är poet och blivande SFI-lärare i Stockholm. Tillsammans har de bearbetat samtidens möteskultur och olika självupplevda medborgardialoger genom att skriva och framföra, så kallad, dialogdikt.

Cecilia Luzon. Biblioteksassistent, översättare och redaktör för litteraturtidskriften Tydningen. I Radio 1 Maj bjuder hon oss på en översättning och uppläsning av Emmanuel Lacaba, en kommunistisk poet, essäist, manusförfattare och gerillakrigare i Filippinerna, som mördades av militären 1976.

Theodor Kentros. Driver kassettbolaget Kalkatraz Cassettes och spelar i punkbanden Caligulas Mamma och Kerosene Kream. Mixen till Radio 1 maj fokuserar på den bästa samtida punken blandat med osläppta låtar från såväl internationella som lokala band (det lokala bandet är Caligulas Mamma).

På bilden: Tetsuo Kogawa, år okänt. Tetsuo Kogawa är en aktivist och mediateoretiker som introducerade och utvecklade den fria piratradion i Japan. I sitt motstånd mot radion som ett medium där talaren och lyssnarens positioner redan är givna, har han tekniskt och politiskt strävat efter att skapa en radio som kan förstås som ett polymorft rum (alltså mängder av former!) snarare än enkelriktad kommunikationsmedel.