Radio 1 Maj: Presentation av medverkande 7

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande presenteras blockvis. Här kommer nr 90-118.

apans anatomi. En podcast om nya sociala kamper och rörelser. Alla böcker du nyfiket köpt men aldrig orkat läsa, förklarat genom praktik och inbjudna gäster.

agnes török. en ickebinär spoken word poet som skriver och publiceras på två språk om queerfeminism, arbetarrörelse och kollektiv kamp. Läser ur hens senaste svenska bok Den Nya Tidens Diktbok, med vilken hen och illustratören bim eriksson har turnerat runt på fackklubbar i SD:s högborgar för att prata om kulturpolitik och den fackliga kampen mot växande högerextremism. Hen har även nyss släppt en ny engelskspråkig diktsamling om queer community care som heter All The Days We Don’t Revolt.

emil boss. poet som bor och arbetar i Stockholm. Hans texter tematiserar ofta arbete, tid och klass. I samband med en läsning på en biblioteksbar hade han en utställning på Cyklopens bibliotek som utgick från hans publicerande på kvittorullar.

cnidariel. Föddes ur en bultande, självlysande kokong en natt när fullmånen stod som högst på himlen. Gör elektronisk musik och konst som skiftar från pumpande klubb till en skör röst vid din sängkant. I maj 2019 släppte hen sin debut-EP HAVSGRAV, där hen utforskar sin egen sårbarhet, innersta begär och rädslor.

filip lindberg. Arbetar som poet, kritiker och redaktör för litteraturtidskriften Tydningen. I Radio 1 Maj kommer han läsa ett utdrag ur poesiboken Prototyp (Jas 39 Gripen A) som tematiserar svensk vapenexport, import och -produktion inom Industrigruppen.

Dolores De La Concha. Klass & organisering av födsel & ohejdad vana. Krogknegare de senaste 25 åren, fd frihetlig fackpamp som vägrar ge upp kärleken till klassen eller den militanta antifascismen.

gyllene horden. Podcasten på Brand för alla med italiensk vänster som specialintresse. Gräver sig ner i den autonoma rörelsens historia och lyfter fram det som är relevant för oss idag.

ida börjel. Poet och översättare som bl.a skrivit diktboken
 Miximum Ca Canny Sabotagemanualerna – you cutta da shob we cutta da pay. Hon utkom nyss med samlingsvolymen Böcker och arbetar nu med en översättning av den ryska poeten och aktivisten galina rymbus bok Livsrymd tillsammans med mikael nydahl. I Radio 1 maj läser hon ett utdrag ur Dripsa Dickadejor som ingår i publikationen Stridsskrift.

.

pierre alferi. Fransk författare. Till hans senaste utgivna böcker hör La sirène de satan (Éditions Hourra, 2019) och divers chaos (POL, 2020). Minus Miele och JF, författare och översättare, medverkar genom en gemensam inläsning och översättning.

pär thörn. författare, elektronmusiker och performanceartist. Albansk utmaning är ett nykomponerat ständigt aktuellt inaktuellt ljudcollage om utopi, socialistisk realism och hopp.

steven cuzner. Har en röd mössa och är organiserad inom den transnationella sociala strejkrörelsen.

radula. inte bara namnet på snigelns rivtunga, utan även på ett fantastiskt indierockband bestående av Hillevi Duus, Tove Möller och Ella Blixt. I sin strävan att röra sig bortom musikscenens tröttsamma och patetiska maskulina klichéer skapar de hjärtkärande, stökig ful-vacker musik. Pass på!

roberto n peyre. Fri Konstnär, Lövaman, ontologisk anarkist söder om söder.

rojavakommitteerna. Ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan. Under Radio 1 maj hör vi ett samtal om vikten av kamp och solidaritet!

rotem geffen. Barnslig och rå musik som rör sig i en flytande drömsk värld med improvisatoriska inslag. Den bygger upp atmosfärer av elektroniska och akustiska ljud men är pianobaserad. Hon sjunger på engelska, hebreiska och svenska och kommer att spela en solo-livekonsert för oss.

sac. Sedan 1910 har SAC kämpat för arbetarnas gemensamma intressen; för bättre lön, semester och ledighet, föreningsfrihet och arbetsplatsdemokrati, förverkligat genom förenade och stridbara driftsektioner ute på arbetsplatserna.

indra linderoth. En kärleksläckande amazon och beskyddarina; en vibrerande oljudskonstnär, skådespelare och performanceartist; en av grundarna till den anarkistiska och feministiska scenkonstgruppen TIR och Jordbro Stadsteater.

sara heyman. Medicinjournalist och sjuksköterska. Har skrivit boken Sjukt, syster (2018) om sjuksköterskans roll och historia från 1800-talet till nutid.

stefan ramstedt. Programredaktör på Cinemateket samt redaktör för Sveriges i särklass bästa filmtidskrift Walden. Således är det föga förvånande att han även är jävligt duktig på filmhistoria. För Radio 1 Maj bjuds lyssnarna på filmtips värda en dag som denna, liksom reflektioner över arbetarrörelsens plats i filmhistorien.

talisto. musikproducent, låtskrivare och sångare från Patagonien, baserad i Stockholm.
Hämtar sin inspiration ur den latinamerikanska diasporan och kombinerar tidslösa melodier med melankoliska texter och framåtblickande ljud från klubb- och experimentella scener i Sydamerika. Medverkar genom en kronologisk musikalisk resa med bolero, folkmusik, progg, reggae, texmex & reggaetón.

vårt band. Har med åren blivit husbandet för allsången på Cyklopen. I år hör vi dem kl 19.00, komplett med allsångshäfte och allt. Sjung med!

ukon. Ulf karl olov nilsson, även känd som ukon, är en svensk författare och psykoterapeut. Har gett ut ett 20-tal böcker och diktsamlingar och läser en dikt om kapitalismens diskurs.

woodcutter society. En pop-duo som gör hitmusik för framtiden med ett technogaianistiskt budskap. De träffades på ett rejv 2012, där de hittade varandra genom sin ömsesidiga kärlek till tv-spelskompositören Yasihusa ”Yack” Watanabe. Kort därefter började de jamma tillsammans på en Roland E-15 Intelligent Synthesizer och under våren 2020 släpps deras debut EP ”OBH Nordicka”.

döttrar för internationell solidaritet. Den chilenska exilens barn och barnbarn. Döttrar arbetar partipolitiskt och religiöst obundet, med en feministisk syn. Vi vill synliggöra det chilenska folkets kamp som startade i oktober i fjol. Hasta que la dignidad se haga costumbre!

xenia klein. Konstnär och anarkist boende mellan Stockholm och Blekinge. Studerar arabisk litteratur och ett av hennes många intressen är kirurgin för framställning av fittor.

stafett-brandtal. Fyllt av ilska, sorg, kärlek, omsorg, kamp och drömmar. Talet rör sig över landet genom Stockholm, Jokkmokk, Kiruna, Malmö, Göteborg, för att via etern röra sig vidare. Medverkar gör nasim aghili, arazo arif, ditte busén, sebastian dahlqvist, macarena dusant, donia saleh, samuel girma, katarina pirak sikku, jari söyrinki, ella tillema.

kao seth. En själ utan mästarvärdighet som dämpar sin kroniska dödsångest med att skriva dikter och finner…ta-da…att det fungerar

nino mick. Poet och queeraktivist som bor och verkar i Göteborg. Nino har länge sysslat med estradpoesi och blev 2013 mästare i svensk i poetry slam, och debuterade på Norstedts 2018 med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. Dikten som Nino läser idag heter ’Mitt pronomen är kamrat”.

På bilden: Affisch från Pacifica Radio, The Gay Radio Collective, 1975. Pacifica Radio var det första icke-kommersiella radionätverket i USA för queera röster. Det grundades 1956 och fortsatte vara en plattform för hbtqi-communityt i över 60 år och finansierades under hela sin tid kollektivt av lyssnarna.