Festen blev inställd men huset hålls öppet

I slutet av september hade vi tänkt fira att det gått sju år sedan invigningen. Husets födelsedag skulle som vanligt uppmärksammas med samtal, vandringar, barnaktiviteter, livemusik och dans. Men det är inget vanligt år. Sedan covid-19 bröt ut har vi hållit huset stängt för större publika aktiviteter, och vi valde också att ha stängt under födelsedagsveckan.

Trots detta läge har vi under sommaren och hösten byggt en amfiteater, renoverat och pyntat i huset, startat en teatergrupp, fortsatt med öppen ateljé, haft en ambitiösare odling än någonsin och satt igång matutdelning med Foodsharing Stockholm. Dessutom planeras för att ta vid vårens Radio 1 maj med sändningar varje vecka. Allt detta har gjorts möjligt på grund av alla er som valde att bli stödmedlemmar. Vi kan inte tacka nog!

Allting huset kan bli
Årsfesten är en av våra större inkomstkällor, och att inte ha huset öppet för publika aktiviteter är ekonomiskt kännbart. Cyklopen har sedan starten inte heller tagit emot några löpande bidrag från staten eller andra organisationer. Men genom stödmedlemskapen kan huset inte bara räddas utan också få kraft att drömma om allt huset kan bli framåt.

För tillfället får vi in cirka 12 000 kronor i månaden från alla stödmedlemmar. Detta täcker ungefär husets fasta kostnader, vilket är en oerhörd lättnad. Samtidigt är situationen fortsatt prekär då vi saknar en buffert för oförutsedda utgifter och framtida renoveringar. Efter mer än sju år börjar stora delar av huset att slitas ut, vilket kräver nya investeringar.

För att säkra framtiden hoppas vi därför att kunna nå 20 000 kronor i månaden med er hjälp. På så vis skulle vi inte bara överleva morgondagen, utan stå stadigt under lång tid framöver. Bygglov finns för växthus, förrådsbyggnad och utescen. Kanske kan det bli verklighet redan nästa byggsäsong?

Andra möjliga framtider
Vi diskuterar ständigt hur vi kan hantera viruset på säkrast sätt, med ambitionen att öppna huset för publika aktiviteter i mindre skala. För att inte bidra till smittspridningen kommer vi gå framåt försiktigt. Men samtidigt vet vi att viruset accelererar redan existerande orättvisor, och att behovet av publika och öppna rum är större än kanske någonsin. Vår förhoppning är att vara en plats för möten och lärande och delta i arbetet för en stad där människor och inte vinst står i centrum. Samtidigt vill vi möjliggöra för konst och kultur som på åtminstone tusen sätt pekar mot andra möjliga framtider.

> Gå in på http://www.cyklopen.se/stodmedlem och fyll i ett belopp (minst 50 kronor) som då betalas varje månad. Även engångssummor kan sättas över. Om du inte har ekonomisk möjlighet att bidra, sprid och dela gärna inlägget. När Covid-19 har lagt sig lovar vi att fira med en stor fest!Tillhör du ett politisk nätverk eller en kulturförening som vill koppla samman dig med oss, hör också gärna av dig. Det samma gäller om du vill vara en del av vår verksamhet som självständigt och ideellt drivet kulturhus.