Presentation av medverkande 3

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis. Här nr 31-45. För fullständig lista se längre ned på hemsidan eller på FB-eventet

söderbokhandeln
En fyr i en sjunkande innerstad. Radio 1 maj hälsade på för boktips till 2:a och 3:e maj! 

kajsa grytt
Har en över 40 år lång karriär som artist bakom sig, i band som tant strul men också en lång solokarriär och ett författarskap. På radio 1 maj får vi höra både musik och ett brandtal. 

joshua clover
Aktivist, författare och professor. För ett par år sedan besökte han cyklopen för att samtala om boken riot.strike.riot, som handlar om upplopp som motståndsstrategi i tider av strukturell arbetslöshet och tilltagande statligt rasistiskt våld. Till radio 1 maj har han specialskrivit en essä från kampernas kalifornien.

ingen människa är illegal stockholm
Kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som vill stanna i sverige. För en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal. I radio 1 maj får vi höra ett mångröstat brandtal!

shida shahabi
Pianomästarinna, tonsättare, citat: ”finns det folk i sverige som gör sån här storartad musik”? Ja det finns det. Shida shahabi heter hon och bor i hammarbyhöjden och gör musik som vi behöver för själen, magen, livet.

jessie & d mortimer
d mortimer är en författare från london som skriver om transfrågor och crip. Jessie är skribent, forskare och konstnär som tänker utifrån en queer horisont och pendlar mellan london och vårberg. På 1 maj kommer vi höra dem samtala om joan armatrading och queera erfarenheter av lockdown. 

arbetarrörelsens arkiv
Sedan 1902 har arbark samlat, vårdat och organiserat arbetarrörelsens material. Till radio 1 maj hjälper de oss att sätta ihop en talarlista som kopplar ihop både decennier och geografier.

sann sebastian
2009 knockade sebastian nykvist den cyklopen-arrangerade festivalen dåren i vinterviken (det var efter att det första huset bränts ned). 12 år senare släpper han tillslut en ny skiva som återigen exploderar vad hiphop och rnb kan vara. I radio 1 maj får vi i en exklusiv konsert höra hur det låter!

fältbiologerna
fältbiologerna är inte bara sveriges största miljö- och klimatorganisation för unga. De är också en högljudd, radikal röst i samhällsdebatten. Till radio 1 maj har de skickat ett osande brandtal för rättvis omställning!

bleach
Dragshow-artist baserad i berlin, som senast syntes på cyklopen i sin “standing on cars fundraiser”. På 1 maj kommer får vi höra ett brandtal för revolutionen. 

elena wolay
Musikjournalist, dj och mångsysslare som arrangerat ett par oförglömliga kvällar på cyklopen och även ligger bakom fanzinet och festivalen jazz är farligt. I radio 1 maj berättar hon om vikten av att minnas nina simone. 

anna gavanas
Dj och musiker, men också socialantropolog och författare som skrivit spaltmeter om elektronisk dansmusik och klubbkultur. På radio 1 maj kommer vi att höra henne spela sina bästa stenkakor från 1920-talet. 

marcus finbom
Arbetar med trafikplanering och har sedan länge varit organiserad i stockholms sociala rörelser för en jämlik stad. På radio 1 maj kommer vi att höra en essä om infrastruktur och miljörasism. 

marja-leena sillanpä 
Konstnär som komponerat en ljudserie, “frekvenser för cyklopen”, som spelats i radion under vintern. Del ett innehöll ljud från biologiska organismer, del två geologiska ljud från planeten jorden. På 1 maj kommer vi att få höra den avslutande delen, med ljud från människan.

alla vet
Vänsterpopulism från norrköping som säger det alla vet. Till radio 1 maj har de utlovat ett quiz, eller något liknande!

Bild. Demonstration som visar solidaritet med invånarna i Franco-diktaturen i Spanien och missnöje med bostadsmarknaden i Stockholm 1950. Foto: Okänd fotograf/Stockholms stadsmuseum