Presentation av medverkande 5

Utskick 5 28/4

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis. Här nr 61-75. För fullständig lista se event.

alla ska kunna bo kvar
Fastighetsägare ägnar idag all tid åt att hitta och utnyttja juridiska luckor för att tvinga upp hyrorna. Den ideella föreningen alla ska kunna bo kvar jobbar oförtröttligt på med att kämpa mot denna utveckling och att stötta organisering i berörda bostadsområden. På radio 1 maj får vi ett bostadspolitiskt brandtal från göteborg! 

axel tandström
axel tandström är kommunist och vän  av cyklopen på distans. För det mesta sysslar han med annat, men ibland spelar han också musik.

funk-viol
Egenproducerad lofi-soul från göteborg. Skev, funkig, jazzig och tillbakalutad musik.

ebo krdum
Ebo krdum kommer från darfur, västra sudan, men den varmt medryckande musiken han gör är blandad men med stort fokus på afroblues, storytelling, afrosoul och afrobeat. På radio 1 maj kommer vi att premiärspela ebos låt Revolution Call som är en del av ett samarbete med skivbolaget supertraditional.

nioosha shams
Författare, poet, folkhögskollärare och kulturskribent. Nioosha förgyller radio 1 maj genom att vara värd i studion under dagens förmiddag.

henrik bromander 
Författare och serietecknare som skrivit flera böcker av olika slag. På radio 1 maj kommer vi höra honom läsa en nyskriven novell som utspelar sig i en cell under demonstrationerna i göteborg 2001.

annie hellquist 
Chefredaktör på arbetaren. Här kommer vi höra hennes krönika om fotboll och klass.

christine bylund
Doktorand i etnologi vid umeå universitet och frilansar även som skribent, föreläsare och scenkonstnär. Stora delar av hennes forskningsarbete handlar om normer, funktionalitet makt och sexualitet. På radio 1 maj kommer vi höra henne läsa en text om vår värdelösa tid.

iberia
– Jag har alltid haft en frustration i mig, jag har nog ganska lätt för att skrika. Det är befriande, sa någon i iberia i en artikel i arbetaren 2013. Samma år gjorde duon en knockandes bra konsert på cyklopens helt otroligt stökiga invigningfest. Vi är så glada att ha dem tillbaka!

david tudén
Tonsättare och ljudkonstnär, vars konstnärliga verksamhet bland annat fokuserat på alkemiska installationer, swedenborgiansk åkallan och en mängd övriga antagonistiska korrespondenser mellan musiken och det utommusikaliska.

jin mustafa 
Musiker, dj och konstnär. Till radio 1 maj har hon spelat in ett ambient mixtape. 

joel göransson scalzotto 
Forskar om bland annat gigekonomi och även om smarta städer. Han har bott i portugal i perioder och varit aktiv i anti-vräkningsrörelsen där.

kablam
Producent, dj och tonsättare som är baserad i stockholm. Till radio 1 maj kommer vi att få höra både musik och nykomponerade jinglar.

pelle sunvisson
Författare som spenderat senaste året åt militanta undersökningar och facklig aktivism, såväl som researcharbete för framtida böcker om migrantarbete. Arbetat och skrivit böcker om att vara bärplockare, städare och byggarbetare.

cats n dinosaurs
Vänsterfeministisk swing! Feel the sting of the left wing swing! På radio 1 maj kommer vi att höra låtar från deras liveplatta som släpps på dagen, och är inspelad på urkult 2019.

Bild. 2019 valde många att demonstrera mot nazister i Kungälv under 1 maj. Detta var inte första gången västkusten ägnade arbetarrörelsens högtidsdag åt att slå ett slag mot fascismen: detsamma gällde 1936. På bilden ser vi Socialistiska ungdomsförbundet som dagen till ära haft den goda smaken att förtydliga sitt budskap med härlig rekvisita.