Radio 1 maj: presentation av medverkande 1

Walter Crane. The Triumph of Labor

Fram till 1 maj kommer radions hundratal medverkande att presenteras blockvis. Här nr 1-15. För fullständig lista se längre ned på hemsidan eller på FB-eventet

alarmphone
Det internationella nätverket alarmphone arbetar med att ge stöd åt migranter som korsar medelhavet. De hanterar de europeiska gränsernas mest våldsamma yttringar och slåss outtröttligt för rätten till asyl. För radio 1 maj har de spelat in ett brandtal

dgeneral
Började spela skivor i caracas, venezuela, för sexton år sen. Har sedan dess satt dansgolv i brand över hela världen, inte minst på cyklopen. På 1 maj kommer vi att höra en mix med nysläppt, queer och snabb techno.

göran sonnevi
Poet som debuterade 1961 med diktsamlingen outfört. Sedan dess har han gett ut över 20 böcker där den senaste det osynliga motstyckets bok kom 2019. Till radio 1 maj medverkar han med en nyinläsning av en dikt från 1968 som inleds med raderna ”Det är svårt att reparera / men det måste gå”.

hyllans hönor
Under en period vantörs möjligtvis roligaste frågesport! Hönorna har underhållit högdalen med finurlig frågesport på såväl cyklopen som krogarna i centrum, och till radio 1 maj gör de ett helt nytt musikquiz. Det ni!

nej till marknadshyror
18 april genomfördes 155 protester på 145 platser i 33 städer i sverige. nej till marknadshyror är en kampanj för att stoppa regeringens förslag om att inför fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Radio 1 maj besökte protesterna, och vi får höra om varför marknadshyrorna måste stoppas.

joxaren & co.
Rumänskt, romskt och albanskt elektroniskt dunder med liveblås! Under namnet FORMATIA 127 har joxaren och blåsmusikern lars ydgren ägnat pandemiåret åt att utforska de osmanska rötterna i samtida dansmusik från Balkan och koka ihop en ny hybrid med inslag av både klezmer, new wave och skweee. Till första maj-programmet levererar de en vild livemix med sax, klarinett och många exklusiva låtar och dubplates!

kerstin gustafsson figueroa
Journalist och redaktör på nyhetsbyrån järva. Dessutom författare till böckerna farsan, spanien, kriget och jag samt spaniens sak var vår (tillsammans med mekki karlsson). Vi möts upp vid la mano för att, traditionsenligt, påbörja dagen med att minnas de svenska spanienfrivilliga.

ende gelände
I fronten för den radikala klimatrörelsens framfart de senaste åren har det tyska nätverket ende gelände stått. Under vintern sände vi inslag från ende geländes massaktion mot kolgruvorna i rheinlandet. Till radio 1 maj har vi fått ett vykort där de berättar om sitt politiska arbete i pandemins kölvatten.

bakunins tårar
Den egentliga anledningen till varför folk går ut på gatorna 1 maj i stockholm. Men om du inte sett dem leda allsången på kafé 44 så har du säkert sett dem i andra musikkonstellationer. eller i alla fall hamnat i konflikt med någon av dem vid en bardisk. Vi är så glada för att de i år igen kommer de till cyklopen för att leda allsången över radiovågorna.

ollbult
Skivsamlare och DJ specialiserad på djupa gräv i de mest bortglömda av 10-kronorsbackar. På radio 1 maj kommer vi att höra ett smakprov på ett kommande mixtape med “sweggae”, det vill säga punkslynglar som försökte sig på att göra svensk reggae.

shabane barot
shabane bor i bredäng, arbetar som läkare och sitter med i clartés redaktion. Till radio 1 maj medverkar hon med en kortessä om alexandra kollontaj! 

stefan sundström
Odlare, låtskrivare, trubadur och rockartist. Han har spelat på både gamla och nya cyklopen och till radio 1 maj får vi en konsert!

casa bettola
Under pandemins intåg i europa var italien i fokus. Hur har utvecklingen och restriktionerna påverkat den vardagliga politiska organiseringen där? Vi har fått ett vykort från det sociala centret casa bettola i reggio emilia där de berättar!

arkivet för rosa brus
arkivet för rosa brus är ett queert ljudarkiv som syftar till att samla, arkivera och publicera queer kulturproduktion i ljudform. På radio 1 maj kommer vi att höra några utvalda bitar ur arkivet.

weimarrepubliken
weimarrepubliken blandar influenser från punken med bertolt brecht, marlene dietrich, kammarmusik från 1700-talet, sjömansvisor, dansband och kampsånger. Till radio 1 maj har de lovat ett episkt och fragmentarikt gesamtkunstwerk!Bild. The Triumph of Labor, målades av walter crane ( född 1845 och kallad ”socialismens konstnär”) som en hyllning till 1891 års första-maj-demonstration. Motivet är hämtat från antiken, och framställer en backanal, dvs en extatisk religiös rit till bachus, vinets och rusets gud, ära. hedersplatsen på vagnen intas dock inte längre av bacchus, utan av ett kollektiv av arbetare, hantverkare och konstnärer och på parollerna är inte lovord till en gud skrivna, utan ”Labour is the source of of wealth” och ”Wage workers of all countries unite”