Radio 1 maj: Presentation av medverkande 2

Fram till 1 maj kommer radions hundratals medverkande att presenteras blockvis. Här nr 16-30. För fullständig lista se eventbeskrivnin

gxx lovina
Soloprojekt från dolores hazes lucky lollo. Bjuder radio 1 maj-lyssnarna på en dansant dj mix.

susanna jablonski & santiago mostyn
Susanna och santiago är konstnärer. Då och då gör de också mixar ihop och till radio 1 maj blir det något dekonstruerat dubbigt, trappigt och poppigt.

lina mohageb
Driver kontot avkoloniseramera där hon drömmer fritt och tänker kring hur vi kan skapa en avkoloniserad värld tillsammans med varandra. Till 1 maj kommer vi höra ett brandtal.

sara heyman
Journalist som sadlade om till sjuksköterska vilket ledde till boken sjukt, syster. En genomgång av sjuksköterskans historia och de villkor som gjorde att vi hamnade där vi är idag. Till radio 1 maj får vi höra ett utdrag ur boken.

pennypodden
Pennypodden är en podcast om bostadspolitik som varken är opartisk eller opolitisk. De står däremot tryggt på hyresgästernas sida, och fortsätter ge tankar, tips och metoder för hur vi kan skapa boende som är möjliga för alla.

johan jönson
johan jönsson är poet och har bland annat gett ut ett tjugotal poesiböcker på tusentals sidor. Till radio första maj läser han ur sin senaste, proponeisis.

nina jeppson
Skådespelare, regissör och dramatiker. Syntes bland annat i den hyllade uppsättningen av på spaning efter den tid som flytt, men kommer på radio 1 maj att prata om föreställningen “independence day”, samt om vad för slags scenkonst vi vill ha framöver egentligen.

mian lodalen
Författaren och aktivisten mian lodalen har skrivit fler böcker än vad vi kan räkna och varit politiskt aktiv i 40 år. Vi ringer upp henne för att höra om hennes bästa 1 maj-minne.

yakumbé
1993 bildades denna slagverksensemble med bas i stockholmsförorten rinkeby, och den har sedan dess spelat i oräkneliga demonstrationståg, festivaler och fester. I år förgyller de radio 1 maj med två hittills ospelade låtar!

kelly smisque
Personen bakom kizaa zaa radio, ett program om afrikansk musik som sändes i olika format mellan 2012 och 2016. Hon är uppvuxen i usa men har varit bosatt i rågsved sedan 2014. På radio 1 maj spelar hon sina favoritlåtar från runt om i världen om arbetarkamp och hur det är att slita dag in och dag ut.

göran therborn
Denna akademiska superstjärna har under de senaste åren ägnat sig åt att arbeta med kartläggande av det svenska klassamhället och släppte nyligen boken klass i sverige. Vi tar ett snack med göran om boken och ställer frågan alla undrar: vad gör göran therborn egentligen på 1 maj?

julia lindblom
Journalist på tidningen arbetaren. Hon skriver ofta om sociala och fackliga frågor och om arbetsmarknaden, men har också inblick i det mesta som rör Italien där hon bott i perioder. Julia frilansar också och jobbar på en reportagebok om amazon.

herman geijer
Har under det senaste decenniet profilerat sig som expert på zombies och hur vi överlever dem. Men är zombies ute? Vilket är det kommande decenniets stora monster? På radio 1 maj får vi veta!

mari kretz
Ljudkonstnär som bland annat undersöker akustiska fenomen i atmosfären, radiovågor som rör sig i rymden och signaler från interna organ och nervsystem. På radio 1 maj kommer vi att samtala om vad radiovågor egentligen är för någonting, och hur du kan lära dig att fånga dem!

dj katt-zakis
Barnskötare, boxningsledare och från och med 1 maj också dj. Till radio 1 maj bidrar han med en mix med de hetaste låtarna från senaste årens demonstrationer i thessaloniki.

Bild: gravering av haymarketmassakern, av T. de Thulstrup baserat på skisser och foton av H. Jeaneret, först publicerad i harper’s weekly 15 maj 1886. Haymarketmassakern är den händelse som enligt många var startskottet för världens första-maj-demonstrationer. Illustrationen fångar ögonblicket när en bomb exploderar bland de poliser som attackerar en demonstration för åtta timmars arbetsdag. Till följd av detta greps och dömdes åtta anarkister, varav sju till döden, trots avsaknad av bevis.“vår tystnad från graven blir mäktigare än våra röster som ni dödar i dag” – August Spies, avrättad 11 novermber 1887