SolidaritetsOnsdag! – Filmvisning och samtal: Moscow Mutiny

Cyklopens SolidaritetsOnsdag är tillbaka!

Vi sjösätter höstens Solidaritetsonsdagar med en filmvisning och samtal som tar sitt avstamp i Ryssland. Fri donation som inträde, alla pengarna går oavkortat till Dmitry Petrovs familj.

Välkomna till en trevlig kväll på Cyklopen med kamrater, politik och samkväm!

———————-

Om filmvisningen:

Till minne av anarkisten Dmitrij Petrov, som gick i strid mot Rysslands invasion av Ukraina.

Vi kommer att visa filmen ”Moscow Mutiny” om antifascister och anarkister under massprotesterna i Ryssland 2011-2012. En av huvudkaraktärerna i filmen är Dmitry Petrov, även känd som Ilya Leshy, Dima Ekolog, Phil Kuznetsov, Seva och Lev – en anarkist och antifascist, miljöaktivist, författare och sammanställare av ett antal böcker och artiklar om Kurdistan.

2018 lämnade Dmitry Ryssland för att delta i kampen för ett fritt samhälle i Kurdistan, Ukraina och runt om i världen. Våren 2023 publicerades hans brev: ”Som anarkist, revolutionär och ryss … gjorde jag det för rättvisans skull, försvaret av det ukrainska samhället och – befrielsen av mitt land, Ryssland, från förtrycket. För alla människors skull som är berövade värdighet och möjligheten att andas fritt av det vidriga totalitära systemet som skapats i Ryssland och Belarus.”.

I april 2023 fick Petrovs kamrater och släktingar veta att han hade försvunnit nära Bakhmut i östra Ukraina. Filmen visar episoder av hans bildande som aktivist och strateg för anarkistiska rörelsen.

”Genom att tillämpa principen om ”en bild är värd mer än tusen ord”, innehåller verité-filmen inga kommentarer, förklaringar eller introduktioner, bara en rå bit av outsmyckad rysk verklighet. Det är en glimt bakom kulisserna av ett mördande, totalitärt samhälle och ett bevis på de få fräcka som står upp mot det. Projektet är tänkt som en reflektion över styrkorna och bristerna i den samtida vågen av världsomspännande protester, i hopp om att dess berättelse kan inspirera och hjälpa alla dem som är uppriktiga i sina mål.”.

Filmad på plats i Moskva, Ryssland 2012. Regisserad, redigerad och samproducerad av Ikiru 2014.

Efter filmen blir det en diskussion med Dmitris vänner och kamrater.

Filmlängd: 110 minuter
Filmens språk: Ryska med engelska undertexter
Samtalets språk: Svenska (vi frågar i början om någon behöver tolk till engelska)