Kalender

maj
21
tis
Öppen ateljé
maj 21 kl. 18:00 – 21:30

Öppen ateljé är en plats där alla är välkomna att skapa fritt, målning, pyssel, ja, vad som helst är möjligt. Det finns en del material i huset att använda fritt, till exempel akrylfärger, pennor och papper, vi har även ett antal målardukar. Vi har även linoleum och verktyg för att göra linoleumtryck. Det går förstås utmärkt att ta med egna projekt och eget material.

Vi håller i regel öppet varje tisdag, även under helgdagar.

Under våren och sommaren 2023 har vi genomförde vi workshops i att måla landskapsmotiv genom att följa några avsnitt i TV-serien Joy of Painting med Bob Ross, dekormålat bord, provat på Stop Motion, batikfärgat t-shirtar och gjort linoleumtryck. Huset även nyligen införskaffat en risograf-printer, så vi räknar med att kunna genomföra workshops med denna spännande tryckteknik med jämna mellanrum framöver.

Vi har också krokisessioner, mer om dessa i separat kalenderinlägg!

Det är inget krav att delta i de planerade workshopsen, det går bra att fortsätta på dina egna konstnärliga projekt parallellt med workshopsarbetet.

Varmt välkomna!

Sker i samarbete med ABF Stockholm

Vi bygger gudinnan Venus huvud
maj 21 kl. 18:00 – 21:30

klassisk bild av venus mfl men med gröna paprikor som huvud, med orange öga-öga mun på ritat på fulaste vis

Teatergruppen Hungry Eyes sätter upp den nyproducerade föreställningen Pompeji i huset 31 maj och 1 juni!

De behöver vår hjälp med att göra kärleksgudinnan Venus huvud i stort format – i papier mache. Huvudet ska vara en del av föreställningen. Vi kommer att behöva hjälpas åt att arbeta fram hur denna gudinnas huvud ska se ut och hur detta stora huvud ska konstrueras. Vi har hönsnät, tidningar och kommer koka vårt alldeles eget tapetlim av mjöl och vatten. Men hur ser gudinnan Venus ut, nådens år 2024? Vad är en kärleksgudinna för dig? Hur tänker du dig att hen ser ut? Är hen obeskrivligt skön? Är denna skönhet i så fall en förutsättning för att vara kärlekens gudinna? Är kärleken verkligen så enkelspårig? Medlemmar i teatergruppen Hungry Eyes kommer att lotsa huvudverkstaden genom staden Pompejis trånga och på alla sätt livliga och lustfyllda gränder.

Vi räknar med workshopen kommer att fortsätta även nästa vecka.

Vi hoppas att du vill delta! Inga förkunskaper krävs, men det finns jättemånga videos och tips på internet om hur en kan arbeta med papier mache, så kolla gärna igenom något innan om du har lust, så har vi mer kunskap i gruppen när vi arbetar. Vi bjuder på enkel mat (linsgryta) och vattenmelon. Vi har samtidigt öppen ateljé som varje tisdag, med bland annat kroki-workshop (oftast) och en hel massa olika tekniker att prova på. Vi har faktiskt jätteroligt nästan jämt!

Huvud-workshopen är liksom övriga Öppen Ateljén kostnadsfri, allt som behövs finns på plats, det enda som fattas oss är du.

Hungry Eyes vill också passa på att bjuda in till föreställningarna, här är en länk till biljetter till föreställningarna 31 maj eller 1 juni.

Kroki på Öppen ateljé
maj 21 kl. 19:00 – 20:30

Kroki på Öppen ateljé

Vi håller kroki på Öppen ateljé så ofta vi kan, så gott som varje tisdag. Vi arbetar i en mindre grupp och turas om att sitta/stå modell. Vi arbetar i ett avskilt rum som är insynsskyddat. Vi ställer in krokin när det är någon annan workshop som behöver använda biblioteket, och då uppdaterar vi hemsidan och på instagram.

Kroki är ett mycket bra sätt att träna på att rita av människor och lära sig mer om hur människokroppen kan avbildas. Kroki övar proportioner, skuggor, uttryck, perspektiv med mera. Inga förkunskaper krävs! Allt material finns på plats! Det är kostnadsfritt!

Det finns enkelt papper (typ skrivarpapper) eller enkelt ritpapper på rulle, bord och masonitplattor att använda som underlag, kol, en del blyertspennor på plats, men du kan ta med eget om du har.

Hela poängen är ju att kunna avbilda människokroppen eller delar av den utan kläder, men det finns förstås inget krav på att visa upp sig naken för att kunna delta i workshopen. Vi pratar tillsammans ihop oss kring hur vi löser det hela rent praktiskt på workshopen.

Kom i tid! Vi börjar vanligtvis workshoparna kl 19, och kör vanligtvis tre pass om 25 minuter med fem minuters rast emellan. Under dessa sessioner målar vi i tysthet. I pauserna mellan sessionerna kan vi utbyta tankar och erfarenheter.

Vår ambition är att rita kontinuerligt varje tisdag framöver. Om det blir ändringar meddelas det här och på Cyklopens instagram, @cyklopens, då i form av en så kallad händelse.

Sker i samarbete med ABF Stockholm

maj
27
mån
Elektronikcirkel (3 träffar)
maj 27 kl. 18:00 – 20:30

Vi träffas på Cyklopen och tar reda på allt vi vill veta om el och elektronik. Fokus är en djupare förståelse av den ljud- och ljus-relaterade el och elektronik som vi använder i huset för scenproduktion.

För att ge mening och sammanhang till kunskaperna går vi tillsammans igenom en del grundläggande principer och naturvetenskapen bakom ledare, halvledare och det som kallas elektromagnetiska fält. Det blir alltså en del fysik och till och med lite kemi. Om vi får feeling går vi till och med igenom de aktuella frågor hur samhällets elförsörjning är uppbyggd, och hur olika elektroniska produkter framställs och hur de borde återanvändas och till sist återvinnas.

Trots en teoretisk grund kommer vi lägga störst fokus på praktiskt arbete; att mäta på kretsar, sätta ihop egna enkla kretsar, löda, felsöka och reparera elektronik. Stort fokus kommer att vara på Cyklopens ljud- och ljusutrustning, eller sådant deltagarna själva vill arbeta med inom ljud- och ljusteknik.

För att undvika elsäkerhetsrisker kommer vi i första hand experimentera med batteridrivna svagströmskretsar. I de fall vi tittar på kraftelektronik, till exempel slutsteg, kommer dessa vara förberedda inför kurstillfället så att inga farliga spänningar kan finnas kvar i apparatens kretsar och att apparaten inte kan råka spänningssättas på ett okontrollerat sätt som innebär risker.

Anmäl dig till [email protected] så att vi kan dimensionera. Det är tråkigt om vi blir alldeles för många, i så fall är det bättre att vi kör samma träffar vid fler tillfällen. Personer som avser komma på samtliga tre träffar har företräde.

Träffarna är kostnadsfria. Allt nödvändigt material kommer att finnas på plats. Upplägget nedan är ett förslag, och vi kan komma att justera innehållet något för att möta deltagarnas intressen. Vi bestämmer definitiva datum för träff 2 och 3 i samband med första träffen.

Träff 1 – onsdag 15 maj kl 18:00-20:30

– vad händer i en sladd egentligen? Hur mycket kan kopplas in i ett vägguttag innan säkringen går?
– vad händer i en glödlampa? Vad händer i en LED-lampa?
– hur fungerar en förstärkarkrets?
– hur fungerar en högtalare?
– vad betyder egentligen digital teknik?

Vi går igenom varför en metall leder ström, och varför till exempel plast normalt inte leder ström. Varför leder vissa material ström och andra inte?

När blir elektrisk ström farlig för oss människor, och vad är det som är farligt egentligen? Vad är elektrisk ström, egentligen?

Begreppet elektriskt motstånd (resistans), och att elström kan generera värme när den flyter genom en viss sorts kabel eller komponent.

Vi går igenom varför väldigt varma föremål strålar ut synligt ljus – principen för en glödlampa.

Vi tittar på vad halvledare är och varför egentligen LED-lampor är så effektiva jämfört med glödlampor. Lite om Albert Einsteins nobelpris för den fotoelektriska effekten är på sin plats här.

Vi tittar på den betydelsefulla uppfinningen transistorn och bygger tillsammans en enkel och lite bristfällig förstärkarkrets med hjälp av en vanligt förekommande kiseltransistor.

Vi bygger en enkel elektromagnet och tittar sedan på hur högtalare och mikrofoner fungerar med hjälp av elektromagnetism.

Och så helt kort, vad betyder det att elektronik är digital? Vad är egentligen en digital krets och varför är digital teknik så vanlig och viktig för samhället idag? Hur framställs dessa IC-kretsar?

Träff 2 – förmodligen måndag 27/5 18:00-20:30

Hur lagras elektrisk energi? Batterier, Kondensatorer, komponenten elektriska spolen.

Växelström, frekvens, trefas, ljudsignaler. Hur kan vi filtrera ut vissa frekvenser ur en växelspänning eller elektrisk signal med hjälp av kondensatorer och spolar?

Sprak och gnistor, brus och jordbrum. Vi undersöker elektriska störningar, Faradays bur och vi frågar oss om det räcker med ett litet tak av stanniol för att skydda sina rosor mot kosmisk strålning, ja om just rosor ens behöver något skydd. Vi lär oss framför allt mer om vad det är vi svär över när ljudet inte fungerar som det ska i livesammanhang.

Vi undersöker hur en elektrisk motor eller elektrisk generator fungerar och undersöker hur detta i praktiken hänger samman med hur hela samhällets elförsörjning är uppbyggd, för faktum är en oerhört kraftig roterande axel inne i Forsmarks kärnkraftverk som roterar 25 varv i sekunden, är med och bestämmer takten på de elektroner som till slut driver vårt ljus- och ljudsystem på Cyklopen.

Träff 3 – förmodligen onsdag 12/6 18:00-20:00

Hur överförs analoga ljudsignaler elektriska kablar? Hur överförs digital information genom elektriska ledningar och optisk fiber? Hur överförs signaler genom radioteknik? Hur ser vi till att signalen vi försöker överföra inte drunkar i brus?

Vi har lärt oss en hel del om elektricitet, elektriska störningar och olika typer av analog och digital elektronik. Det kan verka alldeles oerhört långsökt, men vi kommer ha nytta av all den här kunskapen för att förstå och felsöka problem vid liveljud och -ljus!

Vi går igenom vad som händer i en vanlig live-ljudrigg och hur vi kan micka upp och ta in ljud från olika källor (mikrofoner, gitarr, analoga och digital ljudboxar av olika slag) och få ihop alltsammans till en lyssningbar helhet. Vi tittar också på hur ljuset i huset styrs digitalt och delvis analogt, och vilka störningar som kan uppstå i ljusriggen och vad vi gör för att avhjälpa störningarna.

En viktig fråga är också hur vi hanterar gammal teknik. Hur återvinns elektronik idag? Vad vinner vi på att reparera och återanvända gamla elektroniska prylar? Vad är ett ansvarsfullt sätt att anskaffa elektronik för scenteknik och annat, och hur vet vi hur vi ska återvinna den på ett ansvarsfullt sätt?

maj
28
tis
Öppen ateljé
maj 28 kl. 18:00 – 21:30

Öppen ateljé är en plats där alla är välkomna att skapa fritt, målning, pyssel, ja, vad som helst är möjligt. Det finns en del material i huset att använda fritt, till exempel akrylfärger, pennor och papper, vi har även ett antal målardukar. Vi har även linoleum och verktyg för att göra linoleumtryck. Det går förstås utmärkt att ta med egna projekt och eget material.

Vi håller i regel öppet varje tisdag, även under helgdagar.

Under våren och sommaren 2023 har vi genomförde vi workshops i att måla landskapsmotiv genom att följa några avsnitt i TV-serien Joy of Painting med Bob Ross, dekormålat bord, provat på Stop Motion, batikfärgat t-shirtar och gjort linoleumtryck. Huset även nyligen införskaffat en risograf-printer, så vi räknar med att kunna genomföra workshops med denna spännande tryckteknik med jämna mellanrum framöver.

Vi har också krokisessioner, mer om dessa i separat kalenderinlägg!

Det är inget krav att delta i de planerade workshopsen, det går bra att fortsätta på dina egna konstnärliga projekt parallellt med workshopsarbetet.

Varmt välkomna!

Sker i samarbete med ABF Stockholm

Kroki på Öppen ateljé
maj 28 kl. 19:00 – 20:30

Kroki på Öppen ateljé

Vi håller kroki på Öppen ateljé så ofta vi kan, så gott som varje tisdag. Vi arbetar i en mindre grupp och turas om att sitta/stå modell. Vi arbetar i ett avskilt rum som är insynsskyddat. Vi ställer in krokin när det är någon annan workshop som behöver använda biblioteket, och då uppdaterar vi hemsidan och på instagram.

Kroki är ett mycket bra sätt att träna på att rita av människor och lära sig mer om hur människokroppen kan avbildas. Kroki övar proportioner, skuggor, uttryck, perspektiv med mera. Inga förkunskaper krävs! Allt material finns på plats! Det är kostnadsfritt!

Det finns enkelt papper (typ skrivarpapper) eller enkelt ritpapper på rulle, bord och masonitplattor att använda som underlag, kol, en del blyertspennor på plats, men du kan ta med eget om du har.

Hela poängen är ju att kunna avbilda människokroppen eller delar av den utan kläder, men det finns förstås inget krav på att visa upp sig naken för att kunna delta i workshopen. Vi pratar tillsammans ihop oss kring hur vi löser det hela rent praktiskt på workshopen.

Kom i tid! Vi börjar vanligtvis workshoparna kl 19, och kör vanligtvis tre pass om 25 minuter med fem minuters rast emellan. Under dessa sessioner målar vi i tysthet. I pauserna mellan sessionerna kan vi utbyta tankar och erfarenheter.

Vår ambition är att rita kontinuerligt varje tisdag framöver. Om det blir ändringar meddelas det här och på Cyklopens instagram, @cyklopens, då i form av en så kallad händelse.

Sker i samarbete med ABF Stockholm

maj
31
fre
POMPEJI
maj 31 kl. 20:00 – 21:15


POMPEJI

Av Hungry Eyes (SE/DK)

31 MAJ + 1 JUNI
“Må du altid være frisk og kåd og må venus beskytte dig!”
Hungry Eyes och Cyklopen presenterar föreställningen POMPEJI – en kärleksförklaring till alla människor till alla tider. Pompeji före askan, före pimpstenen, före turisterna. Varma kroppar går på heta stenar. Vesuvius ligger och vräker sig i horisonten. Tempot är på högvarv, jordskalv följer jordskalv, följer jordskalv, och vilken plats har då kärleken när allt man bygger upp kan ramla samman igen?
Föreställningen är baserad på Maja Lundgrens roman med samma namn, där hon dyker ner i historien och ger röst till både vulkanerna, krögarna, hundarna och gudarna. Den antika staden och katastrofen genljuder genom Högdalen och de fyra kvinnorna i Hungry Eyes, den sitter i deras kroppar och röster, finner sin väg genom berättelser och rörelser. Det finns ett före och ett efter Pompeji.
Hungry Eyes är en dansk/svensk, tvärkonstnärlig och experimenterande teatergrupp med bas i Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Den består av Dina Viksten Abrahamson, Ida Østman, Mie Kristensen och Olivia Klang, och Pompeji blir gruppens debutföreställning.
Projektet är stöttat av Konstnärsnämnden, Teaterhögskolan i Malmö samt X-felt på Akademiet i Köpenhamn.
Språk: Svenska och danska
D. 31. maj kl. 20.00
D. 1. juni kl. 20.00
Ca en timme lång.
Kulturhuset Cyklopen är rullstolsanpassat. Skriv gärna till oss om du har behov eller frågor om tillgänglighet.
_________________________________________________________
“May you always be healthy and horny and may Venus protect you!”
Hungry Eyes and Cyklopen presents the performance POMPEJI – a love declaration to all people off all times. Pompeji before the ash, before the pumice, before the tourists. Warm bodies thread on hot stones. Vesuvius sprawls on the horizon. The pace is frantic, earthquake follows earthquake, follows earthquake, and where does that leave love then, when everything you build can fall apart again?
The performance is based on Maja Lundgren’s novel of the same name, in which she dives into history and gives voice to both the volcanoes, the tavern keepers, the dogs and the gods.The ancient city and catastrophe echoes in Högdalen and the four women in Hungry Eyes, it sits in their bodies and voices, finding its way through stories and movements. There is a before and after Pompeji.
Hungry Eyes is a danish/swedish, cross-disciplinary and experimental theater group based in Malmö, Copenhagen and Stockholm. It consists of Dina Viksten Abrahamson, Ida Østman, Mie Kristensen and Olivia Klang, and Pompeji will be the group’s debut performance as a quartet.
The project is supported by The Swedish Arts Grants Committee, Malmö Theatre Academy and X-felt.
Language: Swedish and danish
May 31st at 8 pm
June 1st at 8 pm

Approximately one hour.
Kulturhuset Cyklopen is wheelchair accessible. Please don’t hesitate to contact us if you have any needs or questions regarding accessibility.
jun
1
lör
POMPEJI
jun 1 kl. 20:00 – 21:15


POMPEJI

Av Hungry Eyes (SE/DK)

31 MAJ + 1 JUNI
“Må du altid være frisk og kåd og må venus beskytte dig!”
Hungry Eyes och Cyklopen presenterar föreställningen POMPEJI – en kärleksförklaring till alla människor till alla tider. Pompeji före askan, före pimpstenen, före turisterna. Varma kroppar går på heta stenar. Vesuvius ligger och vräker sig i horisonten. Tempot är på högvarv, jordskalv följer jordskalv, följer jordskalv, och vilken plats har då kärleken när allt man bygger upp kan ramla samman igen?
Föreställningen är baserad på Maja Lundgrens roman med samma namn, där hon dyker ner i historien och ger röst till både vulkanerna, krögarna, hundarna och gudarna. Den antika staden och katastrofen genljuder genom Högdalen och de fyra kvinnorna i Hungry Eyes, den sitter i deras kroppar och röster, finner sin väg genom berättelser och rörelser. Det finns ett före och ett efter Pompeji.
Hungry Eyes är en dansk/svensk, tvärkonstnärlig och experimenterande teatergrupp med bas i Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Den består av Dina Viksten Abrahamson, Ida Østman, Mie Kristensen och Olivia Klang, och Pompeji blir gruppens debutföreställning.
Projektet är stöttat av Konstnärsnämnden, Teaterhögskolan i Malmö samt X-felt på Akademiet i Köpenhamn.
Språk: Svenska och danska
D. 31. maj kl. 20.00
D. 1. juni kl. 20.00
Ca en timme lång.
Kulturhuset Cyklopen är rullstolsanpassat. Skriv gärna till oss om du har behov eller frågor om tillgänglighet.
_________________________________________________________
“May you always be healthy and horny and may Venus protect you!”
Hungry Eyes and Cyklopen presents the performance POMPEJI – a love declaration to all people off all times. Pompeji before the ash, before the pumice, before the tourists. Warm bodies thread on hot stones. Vesuvius sprawls on the horizon. The pace is frantic, earthquake follows earthquake, follows earthquake, and where does that leave love then, when everything you build can fall apart again?
The performance is based on Maja Lundgren’s novel of the same name, in which she dives into history and gives voice to both the volcanoes, the tavern keepers, the dogs and the gods.The ancient city and catastrophe echoes in Högdalen and the four women in Hungry Eyes, it sits in their bodies and voices, finding its way through stories and movements. There is a before and after Pompeji.
Hungry Eyes is a danish/swedish, cross-disciplinary and experimental theater group based in Malmö, Copenhagen and Stockholm. It consists of Dina Viksten Abrahamson, Ida Østman, Mie Kristensen and Olivia Klang, and Pompeji will be the group’s debut performance as a quartet.
The project is supported by The Swedish Arts Grants Committee, Malmö Theatre Academy and X-felt.
Language: Swedish and danish
May 31st at 8 pm
June 1st at 8 pm

Approximately one hour.
Kulturhuset Cyklopen is wheelchair accessible. Please don’t hesitate to contact us if you have any needs or questions regarding accessibility.
jun
4
tis
Öppen ateljé
jun 4 kl. 18:00 – 21:30

Öppen ateljé är en plats där alla är välkomna att skapa fritt, målning, pyssel, ja, vad som helst är möjligt. Det finns en del material i huset att använda fritt, till exempel akrylfärger, pennor och papper, vi har även ett antal målardukar. Vi har även linoleum och verktyg för att göra linoleumtryck. Det går förstås utmärkt att ta med egna projekt och eget material.

Vi håller i regel öppet varje tisdag, även under helgdagar.

Under våren och sommaren 2023 har vi genomförde vi workshops i att måla landskapsmotiv genom att följa några avsnitt i TV-serien Joy of Painting med Bob Ross, dekormålat bord, provat på Stop Motion, batikfärgat t-shirtar och gjort linoleumtryck. Huset även nyligen införskaffat en risograf-printer, så vi räknar med att kunna genomföra workshops med denna spännande tryckteknik med jämna mellanrum framöver.

Vi har också krokisessioner, mer om dessa i separat kalenderinlägg!

Det är inget krav att delta i de planerade workshopsen, det går bra att fortsätta på dina egna konstnärliga projekt parallellt med workshopsarbetet.

Varmt välkomna!

Sker i samarbete med ABF Stockholm

Kroki på Öppen ateljé
jun 4 kl. 19:00 – 20:30

Kroki på Öppen ateljé

Vi håller kroki på Öppen ateljé så ofta vi kan, så gott som varje tisdag. Vi arbetar i en mindre grupp och turas om att sitta/stå modell. Vi arbetar i ett avskilt rum som är insynsskyddat. Vi ställer in krokin när det är någon annan workshop som behöver använda biblioteket, och då uppdaterar vi hemsidan och på instagram.

Kroki är ett mycket bra sätt att träna på att rita av människor och lära sig mer om hur människokroppen kan avbildas. Kroki övar proportioner, skuggor, uttryck, perspektiv med mera. Inga förkunskaper krävs! Allt material finns på plats! Det är kostnadsfritt!

Det finns enkelt papper (typ skrivarpapper) eller enkelt ritpapper på rulle, bord och masonitplattor att använda som underlag, kol, en del blyertspennor på plats, men du kan ta med eget om du har.

Hela poängen är ju att kunna avbilda människokroppen eller delar av den utan kläder, men det finns förstås inget krav på att visa upp sig naken för att kunna delta i workshopen. Vi pratar tillsammans ihop oss kring hur vi löser det hela rent praktiskt på workshopen.

Kom i tid! Vi börjar vanligtvis workshoparna kl 19, och kör vanligtvis tre pass om 25 minuter med fem minuters rast emellan. Under dessa sessioner målar vi i tysthet. I pauserna mellan sessionerna kan vi utbyta tankar och erfarenheter.

Vår ambition är att rita kontinuerligt varje tisdag framöver. Om det blir ändringar meddelas det här och på Cyklopens instagram, @cyklopens, då i form av en så kallad händelse.

Sker i samarbete med ABF Stockholm