Biblioteksbar #21

När:
13 oktober, 2018 kl. 18:00 – 00:00
2018-10-13T18:00:00+02:00
2018-10-13T00:00:00+02:00

☽❀☼ Biblioteksbar. 13.10.2018 18.00—00.00 ☽❀☼
Varmt välkomna till den tjugoförsta biblioteksbaren. Programmet brukar hålla på mellan sju och nio, men kom gärna tidigare och stanna till sent.

Under kvällen händer detta:

☼❀☽Balsam Karam läser ur Händelsehorisonten ☽❀☼
Balsam Karam är författare och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Händelsehorisonten är hennes debutroman och kom ut tidigare i år. I boken får vi följa Milde och Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. När Milde med två vänner kastar molotovcocktails mot Stadsbyggnadskontoret i staden grips hon och får ett slutgiltigt val: invänta avrättning eller skickas ut i rymden, in i Massan. Milde väljer rymden – och evigheten.

☼❀☽Sabinha Lagoun läser ur Koreografi ☽❀☼
Sabinha Lagoun är författare bosatt i Malmö och hennes novellsaming Koreografi släpptes tidigare i år på Venaröd förlag. I boken sitter Lilladrottningen på en busshållplats och väntar på sin mamma. På en lina mellan höghusen balanserar Saida och Mifune. Lachesis flyttar in hos en spindel och bränner upp sitt hår. På Värnhemstorget träffar Maktub katten Sesam. Nora och Malika är osynliga, sitter i en tunnel under motorvägen. På sina ryggar bär de staden.

☼❀☽ Utställning med Susanna Jablonski: After Nature ☽❀☼
Susanna Jablonski är en konstnär verksam i Stockholm som ofta arbetar i gränslandet mellan skulptur, film och ljud. Ofta placeras verken ihop till samlingar och blir till en slags karta över minnen och möjliga och omöjliga framtider. Under kvällen visas verket After Nature på jätteduk på nedervåningen.

☼❀☽ Ruben Wätte om Visit Norrtuna ☽❀☼
Ruben Wätte är konstnär boende i Järna. Visit Norrtuna är en reseguide till bostadsområdet Ruben växte upp i under 90-talet. Boken är också en självbiografi, en historiebok, ett reportage och en etnografi. Den är resultatet av en omfattande konstnärlig forskning och skildrar det mångsidiga området i flera olika skikt.

☼❀☽Brand släpper nytt nummer: Hemmet☽❀☼
Tidningen Brands senaste nummer handlar om hemmet och presenteras av Maral Shafeie, som är en av redaktörerna. Numret handlar om det hem där vi upplever gemenskap, isolerar oss, stänger ute världen, är rädda och trygga. Hemmet där skoningslösa kapitalrörelser möter kämpande gemenskaper. Hemmet som skulle kunna vara någonting vi ännu inte vet vad det är.

☼❀☽DJ Pedram med vänner spelar disco och dub☽❀☼
Innan, mellan och efter programpunkterna spelas musik som får en att vilja smälta. Eller kanske till och med dansa.

– –

Biblioteksbaren är återkommande på Cyklopens övervåning med text, teater, konst, film och musik. De enskilda kvällarna saknar oftast specifika teman men ingår i långtidsundersökningen Hur står vi ut i en verklighet? Det serveras mat och dryck med förhoppningen att samtalen kan fortsätta långt efter att programmet är slut. Alla barer har fritt inträde.