Maratonvisning av ”Show me a hero”

När:
21 februari, 2016 kl. 15:00 – 22:00
2016-02-21T15:00:00+01:00
2016-02-21T22:00:00+01:00

show me a hero

Det segregerade stadsrummet genom en tv-serie – Maratonvisning av Show me a hero

Plats: Cyklopen
Tid: Söndag, 21/2 från kl. 15.00
Arrangörer: SIFAV

Trailer hittar du HÄR

Under en halv söndag i februari ses vi på Cyklopen för att tillsammans titta på tv-serien Show me a hero. Klockan 15.00-22.00 har en möjlighet att se alla sex avsnitt på duk, diskutera i pauserna och få mat och dryck till en billig peng.

Show me a Hero (2015), av David Simons och William F Forzis, utspelar sig i Yonkers, norr om New York i slutet på 80-talet. Serien behandlar det politiska spelet kring det federala beslutet att bygga public housing i ett välbemedlat villaområde i östra Yonkers. Anledningen till beslutet var enligt domstolen att staden ägnat sig åt systematiska segregation, vilket nu skulle åtgärdas med subventionerad allmännytta för minoritetsgrupper i de östra, uteslutande vita delarna. PÅ grund av bland annat rädslan för sjunkande fastighetsvärden blev protesterna från den vita medelklassen många och långvariga. Vi får i serien följa förhandlingarna genom en borgmästare som hamnat rejält i kläm.

——————————————————————

För den som vill fördjupa samtalet om segregation och ojämlik fördelning av rum och resurser kan vi meddela att tillfället också är en möjlig inledning till SIFAV:s studiecirkel ”Stadsrummet genom TV-serien Show Me a Hero”.
I cirkeln läser vi samman dramaserien med Mikael Holmqvists studie ”Djursholm: Sveriges ledarsamhälle”. Tillsammans skapar dessa nyutkomna dokument en fördjupad förståelse över hur segregation byggs fram och försvaras. När initiativtagaren till Villastaden i Stockholm, Henrik Palme, i slutet på 1800-talet la grunden för Djursholm gjorde han det efter att ha studerat de amerikanska villastäderna, däribland Yonkers. Efter att villastäderna i Stockholms innerstad fått ge vika för stadens växttakt insåg han att en sådan fristad behövde placeras långt från innerstadens exploateringstryck.

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Är en intresserad av att även delta i cirkeln så kan en anmäla sig på ABF:s hemsida, vilken du hittar HÄR

Cirkeln börjar den 23 februari och hålls på tisdagar mellan 18.00 – 20.30 vid fyra tillfällen.

——————————————————————

Söderorts Institut För Andra Visioner (SIFAV) är en grupp som sedan 2012 arbetar konstnärligt med frågor som rör staden och det gemensamma. Mer info om dom hittar du HÄR